“Умна къща”, електромобил и планетариум представиха изобретатели в Г. Оряховица

Публикувано на чт, 10 окт. 2019
256 четения

Роботизирана платформа, електромобил, “умна къща”, планетариум и хуманоиден робот са само част от разработките на участниците в 4-тото издание на Младежко техническо творчество в Г. Оряховица. В него се включиха близо 50 отбора с над 250 участници от страната с интересни проекти, изложени в Спортна зала “Никола Петров”.
Сред атракциите е разработката на ученици от бившия механотехникум в Бургас и техния “Баткомобил”. Електромобилът е изработен от фибростъкло и алуминий. “С него ходим на състезания. През юни участвахме в световното състезание в Лондон, където направихме отлично представяне. Задвижва се с ел. батерия, има два мотора по 1 kW. Максималната скорост, която развива, е 60 км/ч. С едно зареждане се изминават около 160 км, разказа Атанас Христов, който е един от създателите на автомобила.
За втора поредна година в изложението се включи инж. Росен Христов от Шумен заедно с неговия хуманоиден робот в човешки ръст, който предизвика голям интерес сред посетителите. Той има широко приложение както в производството, така и като болногледач или за работа на места, опасни за хората. Атрактивен се оказа и щандът на Тодор Тодоров от Техническия университет в София, който показа 3D сканиране и импланти на стави, прешлени и др. Единайсетокласникът Драгомир Маринов от Севлиево представи своята умна къща, която е енергонезависима, а когато се стъмни, осветлението се задейства автоматично. Той е разработил и интелигентно кошче за отпадъци, което се отваря и затваря чрез доближаване на ръката, създадено само за 3 дни. За поредна година във форума се включи и Клубът на програмистите във В. Търново, както и представители на всички технически университети в страната, НВУ “Васил Левски”, професионални гимназии, фирми и др.
Със своя разработка участваха и ученици от Клуба по роботика към ПГЕЕ “М. Ломоносов” в Г. Оряховица, които представиха роботизирана транспортна платформа. Ръководител на проекта е инж. Антон Анчев. Платформата може да се използва както в производствени цехове, складове и офиси, така и от възрастни хора и лица с увреждания. Управлява се ръчно и автоматично, като вдига до 15 кг, а подобрената версия е предвидена за товари до 300 кг. Сред новите идеи в изложението е система за безконтактно подаване на ел. енергия от разстояние със звукова команда и портативна поливна система.
Техническият форум беше открит официално от зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, а сред гостите бе Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал. “Българското образование е иновативно. Тук са изложени най-добрите разработки в областта на електрониката, електротехниката, автоматизацията, мехатрониката – разработки на бъдещето. А бъдещето е в техниката и технологиите, които създавате”, заяви Михайлова.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново