Водещ световен изследовател запозна ученици с най-мощните суперкомпютри

Публикувано на чт, 30 Ное. 2023
115 четения

Водещият световен изследовател Росен Апостолов от Кралския Технологичен институт в Стокхолм, Швеция, запозна учениците от СУ “Георги Измирлиев” в Г. Оряховица с най-мощните суперкомпютри в света. Той разказа повече за устройството им и за начина на работя с тях, както и за приложението им в различни области. Присъстващите гледаха с голям интерес как се извършват изследвания за взаимодействията на различни молекули с цел приложение в разработването на нови материали и лекарствени препарати, за изследванията, свързани с въздействието и прогнозиране на климатичните промени чрез използването на математически модели. Срещата се проведе онлайн, като това още веднъж доказа, че благодарение на технологиите времето и пространството са само понятия за съвременния млад човек, който може да общува свободно с хора от цял свят в стремежа си да научава повече и да придобива увереност в своите възможности, посочиха от СУ “Георги Измирлиев”.
Роденият в град Вършец учен Росен Апостолов, който получава образованието си в СУ “Климентг Охридски”, има над 12-годишен опит в мениджмънта и координирането на научни инфраструктури, подпомагани чрез Европейски фондове, а от седем години е директор на водещия Европейски център за върхови постижения BioExcel.
Събитието бе част от поредицата срещи по спечеления проект на училището към Министерството на образованието и науката по национална програма “ Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда”, Модул “Съвременна среда за качествено обучение по хуманитарни науки, изкуства и спорт”.
Николай ВЕНКОВ
сн. СУ “Г. Измирлиев”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново