Владимир Николов с възрожденски плам возвисява училище и спасява читалище

Публикувано на нд, 15 окт. 2023
909 четения

Директорът на ОУ „Бачо Киро“ във Велико Търново Владимир Николов е роден през 1956 г. в семейство на педагози. Завършва основно образование в с. Самоводене, а средното в I-ва ПГ „Кирил и Методий“. През 1980 г. се дипломира по специалност „История“ във ВТУ „Св. св. „Кирил и Методий“. Работил е като учител в ЕСПУ „Емилиян Станев“. От 1982 г. е зам.-директор, а от 2006 г. е директор на ОУ „Бачо Киро“. Училището лидер в областта и общината в Националното външно оценяване, иновативно е и е едно от 6-те основни училища в страната, които реализират големи проекти за изграждане на училищен СТЕМ център по природни науки. През 2011 г. Николов е отличен като „Директор на годината“ от Регионално управление на образованието, а през 2019 г. получава престижната награда на Министерство на образованието – „Св. Иван Рилски“. ОУ „Бачо Киро“ е единственото учебно заведение в Община Велико Търново, което е трикратен носител на наградата „Св. Патриарх Евтимий“ „Колектив на годината“.
Владимир Николов е председател на Инициативен комитет за отбелязване на 150-годишния юбилей на НЧ „Извор“ в родното му село Самоводене. Има двама сина и двама внуци.

„Помогни ми да те возвися!” – този надпис на Галатанското училище в Котел от 1869 година, като че ли най-точно определя работата на Владимир Николов – даскал в най-хубавия съвременен смисъл на думата, дългогодишен директор, общественик, родолюбец, а сега и кандидат за общински съветник от листата на ГЕРБ.
Възрожденският призив на котелското училище обобщава една от мисиите на Николов – ежедневно да доказва, че обучението и възпитанието на учениците са съвместна работа, в която участват заедно педагози, деца, родители, община, общност.
„Макар да съм почитател на Клио Пиерейска – музата на историята, аз уверено и смело гледам в бъдещето. Защото, ако искаме бъдещето ни да е успешно, трябва да държим сметка, че утре не започва от днес“, категоричен е Владимир Николов. И думите му се доказват с ясните и конкретни успехи и постижения на неговия екип. „Бачо Киро” е училище, в което половината от учителите са на възраст до 40 години. Директорът с часове може да разказва как е стигнал до решението, че младите и „луди” в хубавия смисъл на думата педагози ще са моторът за развитие на училището. По негова инициатива е регистрирано и сдружение на младите педагози.
Негова основна цел е въвеждането на иновациите и дигитализацията в учебния процес. „Развитието на технологиите глобализира света до непознати и непредполагаеми висоти. Днес в училище децата освен да знаят, трябва и да могат. Време е ние като общество да сменим разбирането си за същността на успешен образователен процес. „Учи мама, за да не работиш“ все още се счита за еманация за успеха на децата ни в живота. А животът на съвременните деца е всъщност най-важното училище. В него уроците са винаги различни. Учителите също. В училището на живота няма от кого да препишеш! И най важното – ако сме честни, двойките сами си ги пишем, а отличните оценки ни дават не само роднините, а цялата общност“, казва директорът иноватор.
Преодоляването на несъвместимостта между аналоговото мислене и дигиталното поведение на обществото ни като цяло не е просто задача, а кауза, зад която заставам с целия си авторитет и опит, категоричен е Владимир Николов. Той признава, че през последните 10-15 години с колегите му са преминали през много изпитания, но са натрупали и богат опит. „Децата ни се движат с трета космическа скорост в областта на технологиите. И ако ние продължим да ги държим в отеснелите рамки на класно-урочната система от времето на индустриалната революция, просто ги обричаме никога да не разберат, че дигиталните устройства са интелектуално предизвикателство, за да направи живота им по-успешен, а не поредната джаджа за забавление и комуникация“, казва още директорът. Той е категоричен, че всичко, което е постигнато в училище „Бачо Киро” е плод на екипната работа и с огромната подкрепа на Общината и кмета Даниел Панов.Само дърво огън не прави”, припомня още една стара мъдрост директорът, който признава, че никога не е имал вътрешна опозиция в колектива си, просто защото всички гледат в една посока.
Непрекъснатото обновяване на материалната база е друга основна цел на ръководството. Николов припомня, че през 2008 – 2010 г. в училището е реализиран спечеленият от Община Велико Търново мащабен проект на стойност 1,7 млн. лв. Със средствата е извършено цялостно саниране и ремонт на сградата и прилежащите съоръжения. Тази година Общината спечели проекти за над 8,8 млн. лева, с които по Националния план за възстановяване и устойчивост в ОУ „Бачо Киро” и Езикова гимназия ще бъдат извършени мащабни ремонти.
С мерките за енергийна ефективност, пристрояване и надстрояване на сградата на ОУ “Бачо Киро“, ще бъде обновен обликът й, ще се премине от двусменен на едносменен режим на обучение, посочва директорът.
Владимир Николов от скоро се е посветил и на още една родолюбива кауза, а това е спасяването на 150-годишното читалище „Изгрев” в родното му село Самоводене. С различни прояви ще бъде отбелязана паметната годишнина, като кулминацията на честванията ще са на 1 ноември – Деня на будителите.
Николов признава, че носталгия по времето, когато самият той се е изявявал на сцената като самодеец, е една от причините да се впусне и в тази инициатива. Той е категоричен, че светинята в Самоводене, създадена от учителя Стефан Кънев – Водски, съратник на отец Матей Преображенски-Миткалото и на Стефан Стамболов, трябва да има нов живот. Въпреки инвестираните над 100 000 лева в ремонти дейности, сградата има нужда от сериозни средства за обновяване на театралния салон с близо 400 места, за ремонт на покрива, за отопление, защото в читалището развиват дейност 9 състава – театрални, песенни и танцови за деца, младежи и възрастни, а самодейците са близо 110 и те са носители на десетки награди от различни форуми у нас и в чужбина.
Владимир Николов споделя, че е запознат с методиката за финансиране на читалищата със средства от държавния бюджет и че тя има редица несъвършенства. Той подкрепя искането на Националното сдружение на общините в България, чийто председател два мандата е Даниел Панов, Министерството на културата да направи задълбочен анализ на дейността на читалищата и паралелно с подготовката на промени в Закона за народните читалища, да се обмисли и дълбока промяна в механизма на финансирането им.
А на въпроса защо е избрал наред с всичките си други приоритети да се кандидатира за общински съветник от ГЕРБ, Владимир Николов отговаря с присъщата си откровеност: „Защото съм непоправим мечтател и защото обичам новите предизвикателства. След бурен кипеж от размисли и страсти приех това предложение, защото в последните години считам себе си за част от хубавите неща, които се случиха в родния ми град Велико Търново, а те са много. И човек трябва да има очи, за да ги види! Училището, което ръководя в последните почни две десетилетия, е напред в рейтинговата скала и на родителите, и на обществото, а и на институциите. Пълните класни стаи, отличната материална база, чудесното взаимодействие между опитни, знаещи и прохождащи в нелекия ни занаят колеги, ни превърнаха в значим фактор социокултурната среда в духовната и историческа столица на България. И защото вярвам на Даниел Панов и екипа му“.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново