Влади Ванков с национален приз в кампанията “Да изчистим България заедно”

Публикувано на ср, 13 юни 2018
114 четения

Непримиримият екоективист Владислав  Ванков от Велико Търново получи национална награда в кампанията “Да изчистим България заедно”. Лично зам.-министърът на МОСВ Николай Кънчев връчи приза на Влади, който попадна в категорията “Най-резултатен играч”. Заедно с него бяха наградени още няколко НПО, реализирали “зелени” екокампании с обществено значение.

Влади получи наградата за своята гражданска позиция за организиране на акции за почистване на замърсени места в и около Велико Търново, а също и за фейсбук инициативите “Да живеем в чистота” и “Доброволно чистене – Велико Търново”.  След награждаването Ванков заяви, че наградата е един вид признание за това, което прави и се чувства щастлив, че някой го е забелязал. За разлика от местната власт.

Влади е от Видин, но е възпитаник на ВТУ във Велико Търново. Не съжалява, че е останал да живее в старата столица, която много му харесва, а сега работи като учител в Горна Оряховица. Преди е бил на три студентски бригади в САЩ, работил е в Англия и на круизни кораби. Обиколил е най-красивите кътчета на света, видял е държави, за които не е подозирал. Разказва, че преди да си намери работа като учител в Горна Оряховица, е имал четири оферти от чужбина, но мечтата му е да работи в България. Ако не си бях намерил работа, може би отново щях да тръгна по света, и то сам, както го е правил досега.

Вече не брои  колко акции за почистване на замърсени кътчета е организирал с доброволци. Много хора го следват и подкрепят. Проблемът е, че се налага по няколко пъти да почистваме едни и същи места, макар да сме сложили табели, казва Влади. Той обаче е щастлив, че сега като учител има възможност да възпитава  учениците си към непримиримост за околната мръсотия, която, за съжаление, хората сами създават.

Вася ТЕРЗИЕВА

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново