Вицепрезидентът откри изложба на млада художничка в Полски Тръмбеш

Публикувано на ср, 8 Ное. 2023
1461 четения

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова дойде лично в Полски Тръмбеш, за да открие изложбата на младата талантлива художничка Мартина Жила. Сред гостите бяха още Весела Лечева, кметът на града Георги Чакъров, а залата в Историческия музей бе препълнена с хора.
„Етюди от малкия град“ се нарича първата книга на Мартина, съчетана и със самостоятелна изложба на графики. Проектът е посветен на прекрасната архитектура от родния й Полски Тръмбеш, а книгата и картините ни пренасят в началото на миналия век, когато градът тъкмо започва развитието си.
Мартина Жила е родена през 1996 г., нейният баща Юри е украинец. Девойката получава заболяване на мускулите, когато е на 11 години, дотогава се занимава с танци и няма никакви проблеми. Оказва се, че нейното заболяване не е лечимо въпреки и невъзможното, което е направено от семейството. Като ученичка в СУ “Цанко Церковски“ е едно от децата със специални потребности. Трудно ходи без чужда помощ и заради това редом с нея почти винаги е майка ѝ Дияна. Завършва живопис във Великотърновския университет и след това магистратура по графика.
Талантът ѝ да вижда и пресъздава красивото наистина е уникален. Неведнъж самата тя участва в благотворителни инициативи с продажба на свои картички, на читалището в Полски Тръмбеш композицията си “Дървото на живота”. Още като ученичка получи специалната награда на проекта “1000 стипендии”, приз и от сдружение “Полските щурчета” в категория “Изкуство”. М.г. Мартина Жила нарисува поредица от коледни картички по поръка на Президенството, връчени на дипломатическия корпус. Това става след запознанството ѝ с вицепрезидента Илияна Йотова.
“Нашето приятелство с Мартина е вече няколкогодишно. Запознах се с тази красива млада жена на една благотворителна акция, посветена на фотоизложба на Ана Йончева, която снима деца със специални потребности. Тя ми показа една книга на една поетеса, която беше илюстрирала. Не мога да ви опиша чувството, което изпитах. Толкова много чистота и талант, внимание към всеки един детайл. Поканих Мартина и майка ѝ в Предизентството. След няколко месеца ми гостуваха и решихме да ги разходим и да им покажем картините на големи български художници по коридорите. Екипът ми се опита да разкаже на Мартина за картините, но тя ги прекъсна учтиво и започна тя да говори за картините с вещина, познание и интелигентност. Знаеше историята на всяка картина, обръщаше внимание на всеки детайл. Това е нейният начин да гледа на света, не всеки има тази дарба. Опитвам се да гледам вече с очите на Мартина”, сподели емоционално Илияна Йотова.
Младата жена показала на вицепрезидента някои от нейните графики, както и нейни цветни картички с невероятен усет към цветовете. “Помолих я да ми направи коледни картички за целия дипломатически корпус и всички институции. Отзвукът беше невероятен, всички питаха кой е авторът. И тази година ще повторим тази инициатива. От тази изложба разбираме не само историята от миналия век, а с детайлите всеки от нас може да допише разказа как са живели тези хора, как са описвали цялата си душа в къщите си. Това е не просто изложба на детайлите, а изложба за историята на Полски Тръмбеш, който пази истинския български патриархален дух. За мен е голямо вълнение, защото тази изложба е повод отново да се докосна до твоя изключително красив светъл свят. Привилегировен е всеки, който може да се докосне до него и да може да гледа през твоите очи”, добави Илияна Йотова и отправи към Мартина Жила покана да представят тази изложба в чужбина. “Ще имаме срещи с много български общности зад граница, защото тя ще им говори за тяхната родина и тяхното детство. Някои твърдат, че народните будители са останали в 19 век. Не съм съгласна, Марти, ти си истински будител, защото рисуваш с любов за българското. Будители са и тези, които ти помагат”, заяви Йотова и подари на Мартина красива изработка на най-българската буква, изработена от автора на българския герб, която е знакова. Това е буквата Б, защото означава Бог, Благодаря и България.
Книгата и изложбата бяха представени от директора на Историческия музей Христо Харитонов с думите: “Това, което впечатлява в книгата, е идеята да се съхрани историческото наследство на Полски Тръмбеш. Не ни трябва само да четем историята, а да видим това, което днес е история и което утре се превръща в история. Мартина е видяла точно това”.
“Това е първата ми среща с Мартина, но се гордея с теб и с твоята сила на духа, най-вече любов към родното и родолюбието, което излъчва твоето сърце, което ще завещаеш на всички нас тук. В България расте много талантливо поколение, въпросът е да го видим, да го оценим и да го представим на цялата страна”, заяви Весела Лечева.
Младата художничка благодари на всички, отделили от времето си за представянето на книгата. “Идеята в нея е да оставя един своеобразен архив на нашата аркитектура. Това, което с майка ми забелязахме, докато обикаляме, е колко е разнообразна спрямо останалата част от областта. Самата идея се зароди на занятие по графика, когато ми поставиха задача да направя графична поредица от архитектурни детайли. Спрях се на Полски Тръмбеш именно заради разнообразието. И когато започнах да разговарям със собствениците на сградите, излязоха някои истории, които досега не са записвани в краеведската литература. Те пазят историите на първите заселници, градът е започнал да се превръща в търговски център, в който всеки е донесъл своя вкус и разбиране за естетика. Така днес имаме град с уникална архитектура”, заяви Мартина Жила.
“В книгата има и кратко описание на графичните техники. Работила съм по начин, който би бил лесен за архитектите да вземат вдъхновение да пресъздадат детайла. Една от основните ми цели е да обърна внимание на тези сгради, които се рушат, и да ви вдъхновя да ги запазите, защото се отличават с изключителна красота”, добави младата талантлива художничка.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново