Виктор Азманов – от изпитанието Шаолин до сериозния бизнес и политиката

Публикувано на пт, 11 окт. 2019
1939 четения

Белия Буда наричат единствения българин и едва седмия европеец, който се е обучавал в легендарния манастир Шаолин. Това е Виктор Азманов – кандидат за кмет на община Горна Оряховица, издигнат от Коалицията със 100 % гражданска квота “Алтернативата на гражданите”.
Преди 13 години с раница на рамо, речник по китайски език и снимка на манастира Шаолин Виктор заминава за Китай, за да осъществи детската си мечта. Като дете тренирал няколко вида бойни изкуства и това била една от причините да предприеме едно дълго и пълно с неизвестности пътуване. Без да знае китайски, нито къде точно отива, младият мъж се озовал в провинция Хънан, където се намира манастирът. Доближавайки се до мечтаното място, ставал все по-объркан, защото различни хора го убеждавали, че тази или онази школа е най-добрата и няма смисъл да продължава напред. Борбеният българин обаче гледал снимката от любимите си филми и упорито се движел към своята цел, а именно Шаолин.
В манастира първият човек, на когото попаднал Виктор, бил монах, който чистел. Завел го при някакъв администратор, който му обяснил, че няма места, не работят с чужденци и е по-добре да си ходи. “Бях убеден, че той не е човекът, който взема важните решения. Знаех, че трябва да се срещна с главния монах воин, който е нещо като шеф на монасите и вторият човек по важност в манастира, но не се занимава с бойни изкуства. Затова изчаках търпеливо”, спомня си Виктор. “Когато монахът дойде, останах безкрайно изненадан, че той вече ме познава, защото предния ден ме е видял да помагам на работниците, които пренасяха през стотици стълби тежки строителни материали. Не подозирах, че именно това ще бъде решаващо за приемането ми в манастира, просто виждах изтерзани хора, които носят тежки камъни, и им помогнах”, разказва българинът. Още повече го трогнало това, че монахът го определил като човек с добро сърце.
И така Виктор Азманов, младежът от Горна Оряховица, се озовал в мечтаното място за всички практикуващи бойни спортове по света. Легендарният манастир е разделен на три части. Първата е туристическа. Виктор попада във втората, там където се обучават монасите воини. В третата живеят около 10 души – монаси, които са твърдото ядро на Шаолин. Те са посветени хора, които са се отказали от всички земни блага.
Виктор признава, че е отишъл в Шаолин с много различна представа за манастира, обучението в него, условията и средата. Особено много го шокирала срещата с Китай. Държава с жители, език, нрави и обичаи, които са коренно различни от предишните му представи за чужди страни. Дори един ден в Китай може да провокира с истории, които да се разказват години наред, казва Азманов.
Оскъдната храна, студът и влагата, изцяло различният свят, в който попаднал, невъзможната комуникация поради невладеенето на езика, били само малка част от сериозните предизвикателства, които го очаквали в екзотичната държава. Заблуждавах се, че с езиците, които знам – английски, немски и руски, мога да се оправя във всяка точка по света, но в Китай се оказа, че съвсем не е така, спомня си горнооряховецът. Верен на пословичната си упоритост в преодоляването на трудности от всякакъв характер обаче, той не се отказал. За да се стигне до овладяването на трудния език, създаването на приятелства и въобще приобщаването към необятната китайска култура и начин на живот.
Постепенно в манастира Виктор започнал да си извоюва различни придобивки. Успял да се премести от тясното пространство от 3 кв.м, които делял с още осем китайци, в самостоятелна стая. Получил достъп до интернет, дори рафт в хладилник, където да съхранява месо и други продукти за поддържането на добра физическа подготовка, изключително необходима за предстоящите му бойни срещи.
В България битува схващането, че китайците, въпреки че владеят бойни изкуства, са дребни и едва ли не всеки як българин може да им се изправи насреща. Това категорично било опровергано в битките в тежка категория, в които Виктор трябвало да представлява манастира. Двубоите с големи и здрави китайци били изтощителни и на ръба на силите му, но именно те му донесли признание от всички – както обучаващите се в Шаолин, така и от ръководството на манастира.
Азманов се обучавал в Шаолин цяла година. Когато се прибрал в България, покрай цялата медийна слава, която го заляла неочаквано и за самия него, той решил да реализира някои от своите идеи, родени по време на престоя му в Китай. Искал да създаде копие на манастира в България, където да обучава деца. Не успял да осъществи тази своя мечта, но връзката му с Китай по никакъв начин не спряла до тук. Напротив, точно контактите му с китайски приятели и партньори му помогнали да развие голяма част от своя бизнес.
В момента Виктор е съсобственик на няколко българо-китайски търговски дружества за внос и износ, търговия и производство, има фирма за износ на земеделска продукция и управление на земеделски земи. Занимава се и със строителен мениджмънт, собственик е на предприятие за производство на тестени изделия и здравословни храни в село Първомайци, има фирма за анализи на риска, бизнес финанси и планиране. Председател е на Българо-китайската търговско-промишлена камара от 2011 г. Изпълнителен директор е на дъщерното дружество на английския фонд “Марчлин Оракъл”. Съвкупността на оборота на дружествата, в които е съдружник, притежава или управлява, надвишава 60 млн. лева за последните осем години. Член-делегат е на всички правителствени делегации в Китай от 2013 г. насам. Чел е лекции на тема българо-китайско икономическо сътрудничество в Дипломатическия институт на МВрН, в Институт “Конфуций” на Великотърновския университет и други български и световни форуми.
Приема кандидатирането си за кмет на Горна Оряховица като поредното голямо предизвикателство. Което е убеден, че ще премине успешно, защото е доказал през годините, че е боец – във всеки смисъл на тази дума.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново