Венецуелецът Алехандро Гонсалвес: “Чувствам се прекрасно в България, знам, че ще влезем с “Етър” в елита”

Публикувано на ср, 17 май 2023
183 четения

Само трима са в момента чужденците в “Етър” – двама панамци и венецуелецът Алехандро. Висок е само 163 см, но много пъргав и техничен, винаги играе с огромно себераздаване. Приятен и позитивен, говори три езика и казва, че България за него е невероятно преживяване.
Пълното му име е Алехандро Андрес Гонсалвес Фернандес, роден е на 23 февруари 2001 г. във Венецуела. Има и португалско гражданство. Юноша е на “Арагуа”, после преминава през “Атлетико Венецуела” и “Депортиво Лара”. В първа дивизия на Венецуела Алехандро има 20 мача и 3 гола. От 19 август 2022 г. е футболист на “Етър” и има сериозен принос за успехите на отбора.

– Алехандро, как се чувстваш в България?
– Чувствам се много добре и съм благодарен, че съм тук. Наслаждавам се на това невероятно преживяване в България – тази прекрасна държава. За пръв път съм в тази страна.
– Успя ли да се адаптираш?
– Трудно беше. Понякога си мисля, че съм се адаптирал, в следващия момент решавам, че има още какво да уча. С течение на времето си мисля, че се справям по-добре, но не е съвсем така, защото тук се играе много физически, с дълги топки. А аз съм от играчите, които искат топката да е постоянно в краката ми.
– Имах предвид как се адаптираш в страната…
– Много е приятен климатът, много е чисто. Харесват ми хората във Велико Търново, чувствам се наистина добре.
– Ти си живял дълго време в Португалия, нали? Значи познаваш живота в Европа?
– Да, 9 години съм живял в Португалия, семейството ми е там.
– Харесва ли ти това, което “Етър” показва до момента, в това число и твоето представяне?
– Да. Когато пристигнах, не знаех много добре как са нещата тук. Но знаех, че целта пред отбора е Първа лига и съм щастлив, че го постигаме. Сигурен съм, че целият отбор заедно с треньора ще успеем да влезем в елита.
– Ти вкара много интересен гол в последната минута срещу “Литекс” с глава…
– Да, очаквах да вкарам този гол, беше много важен за мен, за отбора, защото спечелихме важна точка в трудна ситуация. Това бе решаващо преди Коледа да излезем на второ място в класирането. Щастлив съм, че помогнах на отбора. Надявам се това да се повтори, защото не играя много, но съм сигурен, че мога да играя по-често и да помогна на “Етър”.
– Говориш три езика – португалски, английски и испански, разбираш ли вече български?
– Понякога разбирам за какво се говори и мисля, че ми е по-лесно да науча чужд език, защото знам три езика. Има подобни думи и е лесно да си направиш асоциация с тях. Със сигурност напредвам с българския език и ако уча, малко по малко ще постигна едно добро ниво.
– С кои играчи се разбираш най-добре в отбора?
– Най-близък приятел ми е Мартин Моран. Но мисля, че имам добри взаимоотношения с всички момчета, с Ники Янков, Емо, Олег…
– Вярваш ли твърдо, че “Етър” ще влезе в елита?
– Да, разбира се! На сто процента съм убеден. Но трябва да се борим, за да постигнем целта и това зависи само от нас.
– Какво ти предстои от лятото и къде ще играеш?
– Не знам какво предстои в следващия сезон, в момента съм изцяло концентриран върху изпълнението на целта. Ще видим след това. Наистина много ми харесва тук, но не мога да говоря за бъдещето. Ако ви кажа нещо сега, няма да е вярно, защото не знам какво предстои.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново