Велико Търново за първи път се представя на голяма туристическа борса в Истанбул

Публикувано на ср, 7 февр. 2024
367 четения

Велико Търново с първо представяне на Международното туристическо изложение в Източното Средиземноморие EMITT (East Mediterranean International Tourism & Travel Exhibition) в Истанбул. Туристическата борса, която се провежда от 6 до 9 февруари, е сред най-старите и престижни изложения, а експерти я нареждат в Топ 5 в света – участват над 95 държави. Форумът е място за информация, обмен, сътрудничество, дестинации за туризъм и пътувания на Балканите, Близкия изток и Централна Азия.
България участва със самостоятелен щанд, организиран от Министерството на туризма, в който се представят общо 10 туроператора, общини и професионалисти в бранша. По време на форума управителят на “Царевград Търнов” Борислав Йорданов има планирани редица срещи с евентуални партньори от България, Турция и Балканите.
Сред официалните гости на 27-то издание на туристическото изложение са Зарица Динкова – министър на туризма, проф. Мариела Модева – съветник на министъра на туризма, Ангел Чолаков – извънреден и пълномощен посланик на България в Турция, Васил Вълчев – генерален консул в Истанбул. Специални гости на българския щанд бяха шеф Иван Манчев и шеф Андре Токев.
Има голям интерес както към България, така и към Велико Търново и Арбанаси заради културно-историческите забележителности и възможността за СПА туризъм в региона.
Изложението ЕMITT e още една възможност за българския туристически бранш да привлече повече турски туристи у нас. През 2023 г. за периода януари – ноември общият брой посещения на турски туристи е 677 899, което е с 30% повече от 2022 г., като тези данни са получени посредством наблюдение на туристопотока на ГКПП-тата в страната и не включват транзитно преминалите турски граждани през страната ни. В сравнение с 2022 г., през 2023 от януари до ноември отчитаме ръст с 50% на общия брой регистрации на турски туристи в местата за настаняване.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново