Велико Търново тържествено чества 146 г. от Освобождението на България

Публикувано на нд, 3 мар. 2024
2047 четения

Велико Търново тържествено чества Националния български празник – Трети март и 146 години от Освобождението на България. Програмата започна с военен ритуал по издигане на националното знаме, който се проведе пред сградата на Общината, и връчване на Академичната награда „Трети март“, чийто носител е курсант-старшина Даниел Костов. Решението за връчването й прочете председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, а наградата и Старопрестолна грамота връчи кметът Даниел Панов.

Празнично слово поднесе кметът на Община В. Търново Даниел Панов. „Днес ние славим нашата родина и хилядолетната ни история. Свободата идва с Руско-турската война от 1878 г., по нашите земи се сражават руси, украинци, поляци, финландци, румънци, белоруси, чиято памет почитаме. Но в тази война кръвта си проляха 40 000 български герои, окриляни от идеята за свобода. Какво щеше да бъде днес свободата без идеите на Раковски, без святото дело на Васил Левски, без героизма на Ботев, без саможертвата на много други храбри българи… Затова днес нека бъдем горди българи и горди великотърновци, защото българският дух е силен, а огънят никога на угасва“, заяви в словото си Даниел Панов.

Последва рецитал „3 март – триумф на силата и достойнството на българския дух“, в изпълнение на Калина Досева и Присиян Дянков- ученици от ПМГ „Васил Друмев“.
В 11.00 ч. пред паметника „Майка България“ бе отслужена от отец Славчо заупокойна молитва и благослов. В знак на признателност към знайните и незнайни герои в българското освободително движение с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя. Последва преминаване на Почетния караул на НВУ „Васил Левски“ в тържествен марш, концерт и празнично хоро на Професионален фолклорен ансамбъл „Искра”, както и изложба на открито „Освободителната война 1877-1878 год.“ – въоръжение, униформи и артефакти.

Цветя бяха положени и пред паметника на първия български генерал – търновеца Сава Муткуров в парк „Марно поле“. През Освободителната война от 1877-1878 г. той е командир на рота. Особено активна е ролята му в Сръбско-българската война, както и в подготовката на Съединението.

Честването на 146-годишнината от Освобождението на България ще завърши довечера от 19 ч. с Тържествена проверка от почетни роти на НВУ „Васил Левски“ и прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, както и празнични илюминации.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново