Велико Търново стана място за уикенд туризъм

Публикувано на ср, 28 юли 2021
2958 четения

Сериозно раздвижване на туризма се отчита през последните месеци във В. Търново. Макар все още да не могат да се достигнат нивата и броят на туристите от преди пандемията, постепенно се наблюдава увеличаване на посещенията на музейните обекти в старата столица и региона. За първото полугодие обектите на Регионален исторически музей – В. Търново, са посетени от общо 104 364 души. Преобладават предимно българските туристи, но има и чужденци.
За разлика от 2020 г., която беше нулева за ученическия туризъм, то през май и юни групи от цялата страна са посетили крепостта “Царевец” и някои от музейните обекти. “Дори сега, макар и инцидентно, продължават да идват ученически групи, било от летни лагери или по проекти, по които работят някои училища”, уточни д-р Теменуга Георгиева от Регионален исторически музей – В. Търново.
За второто тримесечие на 2021 г. крепостта “Царевец” е посетена от 47 000 души, а за първото полугодие на историческия хълм са се качили общо 63 000 души. На второ място по посещения се нарежда Мултимедийният център “Царевград Търнов”, който за второто тримесечие се е радвал на малко над 11 000 туристи, а от началото на годината те са общо 13 250.
“За второто тримесечие са регистрирани около 6100 посетители в църквата “Св. 40 мъченици”, а от началото на годината е посетена от 7180 души. Тя е сред предпочитаните обекти заедно с музей “Възраждане и Учредително събрание” и музея “Затвор”, като интересът към тях е както от ученическите групи, така и от българските посетители, които идват във В. Търново и искат да се запознаят с интересни документи, артефакти и музейни експонати, свързани с нашето историческо минало”, допълва д-р Георгиева. Интерес има и към Никополис ад Иструм, посетен от 2763 туристи, а АМР “Трапезица”  е посрещнал 2869 посетители за първото полугодие.
По отношение на чуждестранните туристи д-р Теменуга Георгиева отбелязва, че техният брой все още е сравнително малък. Заради ковид продължават да липсват круизните групи, които в силните туристически сезони от преди пандемията бяха сериозен брой от чуждите туристи. От юни се наблюдават инциденти посещения на чужденци, като групите са малки и от по 10-15 души. Очаква се през август тази тенденция да продължи и дори да има лек ръст на чуждестранните гости. Традиционно в старата столица гостуват предимно туристи от Румъния, особено през почивните дни, когато се наблюдава т.нар. уикенд туризъм.
Останалите чужденци, които най-често гостуват в старата столица, са френските и руските туристи. Има също от Германия, Португалия, Испания и Израел, но те са сравнително малко и по-скоро са пребиваващи в страната, които използват възможността да се разходят до различни точки на България.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново