Велико Търново се превръща в дестинация и за винен туризъм

Публикувано на пн, 19 Авг. 2019
345 четения

Велико Търново става дестинация за винен туризъм. Това съобщи Станимир Стоянов, председател на Националната винарска асоциация и главен технолог на винарната в Сухиндол. Съдействие за реализация на идеята има и от страна на Туристическия информационен център “Царевград Търнов”.
Дегустациите на вино ще се правят в сомелиерския център на Самоводската чаршия. Той отвори врати миналата година по трансграничен проект за обучение на младежи, който се реализира съвместно с румънския град Крайова. Центърът се помещава в култовата някога механа “Мечата дупка”.
“Идеята е този център да остане отворен за жителите и гостите на града, както и да продължим да правим винени дегустации, за да може да популяризираме вината от трансграничния регион. С нашите партньори от Румъния вече проведохме разговори за възможностите за финансиране по европейските програми с цел надграждане на проекта и задълбочаване на обученията и презентацията, тъй като виното като продукт се развива. Има нови тенденции и вина, с които хората биха могли да се запознаят в сомелиерския център”, каза още Станимир Стоянов.
Предвиждат се също посещения на местните изби, като винарните в Сухиндол и село Ялово са готови да посрещат туристи. Останалите производители в региона също работят в тази посока. Сомелиерският център на Самоводската чаршия остава отворен и при заявен интерес от туристически групи ще се провеждат винени дегустации. В него са обособени две зали за обучения, енотека и дегустационна зала, оборудвана според световния стандарт в областта на сомелиерството, дегустацията и предлагането на вино. В нея са спазени всички изисквания за осветеност и проветряемост, което не позволява нахлуването на миризми, пречещи на дегустацията на гроздовия еликсир.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново