Велико Търново беше представено на няколко туристически изложения

Публикувано на ср, 15 Ное. 2023
273 четения

Велико Търново се включи в международното туристическо изложение PHILOXENIA 2023, което е ключово събитие в сферата на туризма и се проведе в периода 10-12 ноември в Солун, Гърция. България бе страна почетен гост и се представи с модерен и иновативен щанд с площ от 100 кв.м, на който за втора поредна година участва и общинската туристическа агенция “Царевград Търнов”.
Престижният форум е едно от водещите туристически изложения в Югоизточна Европа, служи като международна платформа за представяне на разнообразие от туристически дестинации. Това събитие привлича както експерти от бранша, туроператори, така и туристи, като предлага цялостен преглед на най-новите тенденции в туристическия сектор. Множество туристически агенции и хотелски вериги представят своите продукти и услуги.
Голям бе интересът от страна на посетители и гости към щанда на община Велико Търново и по-конкретно към възможностите за алтернативен и културно-религиозен туризъм по време на най-големия християнски празник Великден. Също така се проведоха срещи с редица туроператори от Полша, Турция, Румъния, Франция, Гърция и България, които търсят да разширят предлаганите от тях дестинации и услуги.
Министърът на туризма Зарица Динкова се срещна с управителя на “Царевград Търнов” Борислав Йорданов, който я поздрави за модерния щанд, а тя изрази идеята си за сътрудничесто с графство Фландрия и включването на Велико Търново в проект за туристически турове “По стъпките на Балдуин Фландърски”.
Областният управител на Солун Апостолос Цицикостас, заместник-управителят на област Тесалоники г-жа Параскеви Патоуиду и президентът на Гръцката национална туристическа организация (GNTO) г-жа Ангела Гереко, както и проф. Мариела Модева бяха само част от официалните лица, които уважиха форума и посетиха щанда на министерството. Всички те поздравиха Велико Търново за важната роля относно развитието на културния и исторически туризъм в България.
Общинската туристическа агенция “Царевград Търнов” представи Велико Търново на есенното издание на Международното туристическо изложение TTR в Букурещ, Румъния, което се проведе за 48-ми път и тази година бе в периода от 9 до 12 ноември. Информационният щанд на Министерството на туризма на България бе с площ от 150 кв.м и бе най-големият на изложението. На него участие взеха общо 18 фирми и общини, които имаха възможността да представят своите туристически продукти и услуги пред професионалисти, включително туроператори и хотелиери. TTR е място за обмен на добри практики, които са от решаващо значение за по-нататъшното развитие на туристическия сектор.
Велико Търново и регионът продължават да са притегателен център както за индивидуални, така и за организирани румънски туристи. Румъния е най-големият чуждестранен пазар за великотърновския туризъм. Възможностите за целогодишен културен туризъм, различни артистични събития и добрата база за настаняване са основни акценти за привличане на интереса на граждани и професионалисти в бранша от северната ни съседка. Много посетители изразиха желанието си да се запознаят с празнични пакети и оферти и да прекарат коледно-новогодишните празници в хотели и ресторанти във Велико Търново и Арбанаси.
Гост на националния ни щанд беше министърът на икономиката, предприемачеството и туризма Стефан-Раду Опреа, който заяви, че “туризъмът представлява един от важните икономически сектори, с реални перспективи за дългосрочно развитие и чрез устойчиво използване на всички туристически ресурси”.
Очаква се през март догодина до Велико Търново да започнат да пътуват и първите групи на най-големия румънски туроператор Christian Tour. Групите ще нощуват в старата столица и Арбанаси, а програмата им ще включва посещение на туристически обекти както в града, така и в региона.
Министерството на туризма заедно с 23 представители на туристическия сектор участва на международното туристическо изложение World Travel Market (WTM) в Лондон, Великобритания, в периода 6-8 ноември 2023 г. Тази година България бе представена с щанд на площ от над 304 кв. м в зала Европа, а Велико Търново бе презентиран като част от Старопланинския туристически район.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново