“ДКЦ 1 – В. Търново” получи нова апаратура

Публикувано на ср, 19 Ное. 2014
328 четения

“ДКЦ 1 – Велико Търново” получи нова апаратура CELON – ENT. С помощта й се откриват нови възможности на затрудненото носно дишане, съобщи оториноларингологът д-р Енчо Ботев. Според него този проблем може да се появи в следствие на прекомерната употреба на носни капки, нощното хъркане, поради спадане на мекото небце, уголемяването на небните сливици и други заболявания и състояния, предизвикващи механично ограничаване на дихателния обем.
Д-р Ботев обясни още, че самият апарат представлява новост в електролечението на горните дихателни пътища поради принципа, по който е направен. Високата честота на електроимпулса, който излъчва, довежда до създаване на микроскопични сраствания в тъканта на лигавиците на горните дихателни пътища, които намаляват обема им, без да се налага оперативна интервенция. Това дава пространствени възможности за нормално дишане през носа.
Намаляването на обема на мекото небце и мъжеца (увулата) позволява по-голям обем на дишане и премахва хъркането, дължащо се на трептенето. Увеличаването на небните тонзили, следствие на прекарани чести ангини в миналото, допълнително стеснява пространствените възможности на устната кухина и в някои случаи затруднява дишането. Новият апарат позволява да се работи и в тази посока.
Самите процедури се извършват под локална анестезия, което ги прави абсолютно безболезнени и не се налага допълнително болничен или домашен престой, каза още д-р Ботев. Процедурата е кратка и запазва работоспособността на пациента.
Всички сте чували израза “германска прецизност”, а този апарат е произведен точно в Германия от фирмата OLYMPUS WINTER&Ibe GmbH Хамбург, посочи д-р Ботев.
В. АЛЕКСИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново