Вдигат паметник на ген. Сава Муткуров в парк “Марно поле”

Публикувано на вт, 17 юли 2018
505 четения

Да бъде изграден паметник на първия български генерал Сава Муткуров във В. Търново предлага зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Инициативата му е във връзка с предстоящите 170 г. от рождението и 130 г. от смъртта на видния търновец. Една от идеите е монументът да бъде издигнат в парк “Марно поле” върху постамента, на който преди години се е намирал паметникът на маршал Толбухин.
“Предложението ми е като гражданин и бивш офицер, а не като заместник-кмет, тъй като ген. Сава Муткуров е незаслужено забравен и няма издигнат негов паметник”, сподели проф. Камарашев. Предложението за създаване на инициативен комитет за изграждане на паметника е изпратено на кмета инж. Даниел Панов, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, началника на НВУ “В. Левски” бриг. ген. д-р Пламен Богданов, ректора на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” проф. д-р Христо Бонджолов и председателя на Областната организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва проф. д.х.н. Михаил Харалампиев.
“В. Търново е дал на България близо 700 свои синове, които постъпват във Военното на Негово Величество училище. Тридесет от тях достигат до най-високия чин в Българската армия – генерал. Въпрос на чест, достойнство и традиция е търновци да изпращат децата си във военно училище и като офицери да служат на Отечеството си. Първият български генерал Сава Атанасов Муткуров е посветил краткия си 39-годишен живот изцяло на родината и нейното освобождение и закрила”, пише в предложението си проф. Камарашев.
Сава Муткуров е роден на 16 декември 1852 г. в Търново. Участва като доброволец в Сръбско-турската война от 1876 г. През Освободителната война от 1877-1878 г. е командир на рота в 54-и пехотен Мински полк. По време на Сръбско-българската война командва десния фланг и центъра при настъплението към Пирот. Началник е на войските, които се сражават на Царибродската позиция. Активно участва в подготовката и извършването на Съединението. Впоследствие е регент и военен министър. Генерал Сава Муткуров получава три ордена за изключителни заслуги – “За храброст” първа степен и четвърта степен, “Свети Александър” първа степен без мечове и втора степен с мечове, “За заслуга” – сребърен. Първият български генерал умира на 15 март 1891 г. в Неапол и е погребан в църквата “Свети Спас” в София.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново