Във В. Търново отвори врата първият наистина свободен пазар

Публикувано на вт, 26 май 2020
7661 четения

Първият постоянен и наистина свободен пазар отвори врата във В. Търново. Инициативата е част от екологичния проект “Герои на планетата”, организиран от сдружение “Свят на бъдещето” и проект Zero Hero, съфинансиран от Европейския корпус за солидарност. Организаторите са го нарекли “Килеръ”, като засега работи веднъж седмично, а идеята е всеки да може да донесе дрехи, книги, бижута, детски играчки, които не използва, и да си вземе нещо напълно безплатно. Така ненужните предмети за едни могат да се окажат необходимост за друг. Споделянето на вещи не е задължително условие, за да се избере нещо от свободния пазар, уточняват организаторите.
Идеята за наистина свободен пазар (НСП) се ражда от все по-нарастващата нужда от солидарност между хората и като алтернатива на консуматорското общество.
Първият известен наистина свободен пазар се провежда по време на организиран обяд от движението “Храна, не война” в Крайстчърч, Нова Зеландия. След това се появява и в САЩ, които се смятат за родината на тази практика. След това идеята бързо се разпространява и в други държави. В България се появява в периода 2012-2013 г., като такива пазари са организирани във В. Търново, София, Пловдив, Варна и др.
“Килеръ” в старата столица работи всяка сряда от 17,00 до 20,00 ч. Изискването към желаещите да предоставят свои вещи е те да са чисти и в добро състояние. За по-големите предмети, като мебели и техника, могат да се предоставят снимки. “Килеръ” се намира на ул. “Симеон Велики” 5, ет. 2.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново