Ваня Андреева наследи кметския стол в Арбанаси след 20 години работа с Тошо Кръстев

Публикувано на пн, 6 Ное. 2023
1450 четения

Старият кмет на Арбанаси Тошо Кръстев и новият – Ваня Андреева, в продължение на две десетилетия работят в екип, но за него идва време за заслужена почивка, а тя наследява поста с желанието да е достоен последовател на успешния си предшественик.
На 24 октомври 2003 г., точно на рождения си ден, Тошо Кръстев е избран за кмет на Арбанаси и в продължение на 20 години остава на поста. Той започва работа на тази длъжност без абсолютно никакъв управленчески опит в администрацията, въпреки че е бил ръководител на други ведомства, но бързо свиква и се научава на това, което е нужно, за да се справя със задълженията си.
“Когато човек има желание, нещата се получават. А и тогава, още в предизборната кампания, девизът ми беше “Всички заедно!”. С моя екип набелязахме задачите си и започнахме да ги изпълняваме. Така неусетно се изтърколиха 20 години”, споделя Кръстев и добавя, че във всеки следващ мандат си е поставял нови цели, които да бъдат завършени. Разбира се, често са изниквали и други проблеми, с които един кмет се налага да се справи, но и това никога не го е плашило. През тези две десетилетия Кръстев работи с двама общински кметове – 2 мандата с д-р Румен Рашев и 3 с Даниел Панов. В 2 от тях той е назначен, а в останалите 3, с промяната в изборния кодекс е избран чрез гласуване от жителите на Арбанаси.
По време на 5-те мандата на Кръстев в селото е извършено немалко. През 2005 г. е направена екопътека “Лакото”, която се простира между телевизионната кула, конната база и града. Екопътеката е разположена върху 75 дка общинска земя, която е преотредена за тази цел и в момента е едно от най-посещаваните места в землището на Арбанаси. Там постоянно има хора, поддържа се чиста, обособени са велоалея, пътека за пешеходци, направено е и озвучаване, а панорамната гледка допълнително привлича посетители.
През 2006/2007 г. стартира изграждане на канализацията по спечелен проект за 100-процентовото ѝ финансиране от предприсъединителните фондове. Кметството успява да реализира половината от него, но средствата са спрени и той остава недовършен. Впоследствие още около 15% от мрежата е доизградена със собствени средства от хотелиери и частни лица. Междувременно са подготвени и одобрени проекти за останалата част на населеното място, разделени на някалко етапа, които, ако бъде намерено финансиране, ще могат да бъдат реализирани много по-бързо и лесно, разказва Кръстев. В Арбанаси има 25 хотела, които разполагат с 1200 места, като 90% от тях са се включили в канализацията със свои собствени средства и част от финансирането на проекта, допълва той. Заведенията също са около 25, а само организираните туристи варират между 100 хил. и 150 хил. души на година. Във връзка с това, по време на управлението на Кръстев е изграден и още един, допълнителен резервоар за водоснабдяването на Арбанаси, който към момента решава този проблем за населеното място.
Всяка година в Арбанаси се прави рехабилитация на уличните платна, които са с обща дължина 13 км. Към момента около 85% от тях са обновени, а при останалите се изчаква, защото там има строителни обекти или предстои да се прави канализация. Тротоарите в централната част свързват историческите и етнографски паметници, като предоставят на туристите лесно и удобно придвижване. В населеното място има 5 църкви, а едната от тях – “Св. Димитър”, предстои да бъде реставрирана по проект.
По време на кметуването на Кръстев, в началото на мандата на Даниел Панов като градоначалник на В. Търново, в селото са създадени Клуб на пенсионера и Център за работа с деца и младежи, които играят важна роля за социалния живот в Арбанаси. През годините са изградени няколко детски и спортни площадки, както и мини футболен стадион с осветление и автоматично напояване, който се ползва не само от децата в селото, но и от гости на хотелите, разказва бившият президент на шампионския футболен отбор на “Етър”. В населеното място е направено видеонаблюдение и е привлечена охранителна фирма за обезпечаване сигурността на жилищните имоти, което дава спокойствие на местните жители и гости. В тъмната част от денонощието навсякъде е осветено, като уличните лампи са над 400. Изградени са 11 трафопоста във всеки един район, които осигуряват достатъчно електроенергия, а при проблем в някой от тях не се засягат останалите квартали. За зимите е закупен снегорин, който да почиства тротоарите, а за уличното платно има сключен договор със снегопочистваща фирма. През топлите сезони редовно се косят тревните площи и се пръска против насекоми.
В културния живот на селото емблематични са няколко по-големи празника. Традиционният Тодоровден привлича много гости, защото в Арбанаси е най-голямата конна база в региона. Тя разполага с 80 коня, 60 от които състезателни, и впоследните 15-16 години жокеите от клуба са държавни шампиони във всички възрастови групи. Кметството работи в добро сътрудничество с конната база, която от своя страна си сътрудничи и с хотелите, предоставяйки на техните гости посещения в нея и коне за езда. Другият важен празник за Арбанаси е Голяма Богородица на 15 август, който привлича хора от цялата страна. Заедно с читалищното настоятелство на местното НЧ “Иларион Драгостинов” Кметството създава и фестивала “Насред мегдана” за обработен и необработен фолклор, който в последното си издание събра над 2 хил. индивидуални изпълнители в рамките на 3 дни. Арбанаси беше и първото населено място в България, в което се развива сватбен туризъм и се правят изнесени ритуали, като и до днес остава предпочитана дестинация за сватбени тържества.
Една от най-важните задачи, които Кръстев оставя за наследилата го на поста Ваня Андреева, е доизграждането на канализацията на селото. За нея кметът на В. Търново Даниел Панов е дал уверение, че ще направи всичко възможно да намери финансиране по европейските програми. В центъра на селото е започнало изграждането и на обществена тоалетна, за която ще се кандидатства по инвестиционната програма.
Арбанаси разполага с впечатляващите близо 180 недвижими архитектурни паметника, но техният списък отдавна не е актуализиран. Наскоро е свикана междуведомствена комисия, в която са участвали Министерството на културата, Областната и Общинската управа на Велико Търново, РИОСВ в старата столица и други заинтересовани организации и е взето решение да не се разрешава разширяване на селото извън настоящите му граници. В урбанизирания район в момента тече строителство предимно на къщи за гости, които напоследък са предпочитани от туристите. Цените на парцелите и имотите са едни от най-високите в региона, а живеещите в Арбанаси са над средното финансово равнище. Със свои собствени средства някои от тях помагат и на селото чрез облагородяване около имотите си, с финансиране на празници и събития, както и с други неща.
“Много хора ме питаха защо се отказвам от кметското място и не се кандидатирам за пореден мандат, но аз смятам, че 20 години са достатъчни. Досега винаги общественият интерес е стоял над личния ми и може би е дошъл моментът това да се промени”, казва Кръстев, но обещава да помага с каквото може на своята наследничка на кметския стол. “С нея работихме заедно през всичките тези 20 години, а преди това тя има още 12 години трудов стаж в Кметството, така че е с по-голям опит и от мен”, допълва бившият вече кмет и благодари на Ваня и екипа си за добрата работа и разбирателството помежду им.
“Аз мога да кажа, че съм късметлийка, поемайки длъжността от такъв професионалист, какъвто е Тошо Кръстев, и наследявайки едно толкова добре уредено населено място. Когато хората ме питат какво ще направя за селото, отговорът ми е, че най-важното е да запазя това, което вече е постигнато и да надграждам. Ще се опитам да продължа реализацията на проектите за канализация, обществената тоалетна и паркинг, който пропуснахме да споменем”, казва Ваня Андреева, която е новият кмет на Арбанаси. Тя добавя, че вероятно ще бъдат поставени камери за видеонаблюдение на още няколко места и ще се потърси подходящ терен за още една нова зона за отдих.
Ваня Андреева започва работа в Кметството на Арбанаси през месец ноември 1991 г., когато е едва 19-годишна, а кмет е Валентина Койчева. Тогава са едни много трудни за България години в началото на прехода. Ваня работи на пишеща машина “Марица”, на която набира всички документи. Отначало стресът за току-що завършилата ученичка е огромен, но постепенно тя се изгражда като професионалист с добър административен опит.
“Хората в Арбанаси спокойно могат да кажат, че живеят в едно от най-хубавите и уредени населени места в България. Всички тук се чувстваме като едно семейство и мисля, че е важно това да се запази. Затова имам желание да се сформира и един обществен съвет, в който да се включат хора от бизнес сектора, от различни възрастови групи, от всеки квартал в селото, за да можем да работим още по-задружно”, пожелава си Ваня.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново