В царството на семейство Димовски в Хотница растат “императорските” гъби шийтаке

Публикувано на ср, 18 Юли 2018
6186 четения

Семейство Димовски от Велико Търново превръща наследствената си къща в Хотница в малка биоферма. Преди няколко години Диана и Атанас и дъщеря им Тоника започват да отглеждат японските лечебни гъби шийтаке, известни като “императорски”, тъй като в дълбока древност били използвани предимно от императорските династии на Япония и Китай като средство за дълголетие. Точно лечебните свойства на гъбата, която бори дори раковите клетки в организма, и това, че тя е малко разпространена у нас, провокира Димовски да започнат този труден и ръчен бизнес.
Търсехме нещо различно от доматите и краставиците, по-нестандартно, по-интересно, за да избягаме вечер от града. Работим и живеем във Велико Търново, имаме заведения за хранене до две училища, но този бранш е доста напрегнат, а натоварването е денонощно. Но ни харесва Хотница, откъдето е и моят баща, и мечтата ни е да заживеем в селото. В двора на биофермата вече строим нова къща, разказва Диана. И добавя, че семейството се храни по-природосъобразно, старае се да консумира предимно селски продукти и така се хваща с производството на гъбите шийтаке. Преди това Димовски изучили подробно всички свойства на лечебната гъба.

Как се отглеждат шийтаке

Преведено от японски – ший означава дървото, върху което растат гъбите таке. В азиатските държави тази гъба присъства в хранителната култура повече от 2000 години. Китайците са първите, които култивират шийтаке, преди повече от 600 години, но добивите не са високи. Напредъкът в производството на гъбата се дължи именно на Япония, която разработва метод за поставяне на мицел в дупки на дървета, пробити в дъбови трупи, след което тези дупки се запушват с корк или стиропор. Тази технология е свързана и с днешната индустрия за производство на гъби шийтаке. Те вече са адаптирани и към климатичните условия в България, където се произвеждат успешно.
Семейство Димовски набавят в началото 10 куб.м букови трупи с определен размер. Може и дъб, цер, габър, кестен, а сърцевината на дървото трябва да бъде малка, за да се развие мицелът. След това се правят по 60 дупки на всяко дърво, разположени шахматно, в тях се вкарва мицелът, с който семейството се снабдява директно от Япония. После дупките се затапват със стиропор, за да се запази влагата. Мицелът зрее 6-7 месеца. В началото дърветата се завиват с найлон и остават така няколко месеца. През това време непрекъснато се дъждуват, защото е необходима 95 % влага. Водната инсталация е направена така, че да ръси дърветата през определени интервали, защото през деня семейството е във Велико Търново. Този период на дъждуване изпусне ли се, дърветата не раждат повече гъби, казва Диана. Атанас допълва, че докато започне беритбата на гъбите, дърветата се прехвърлят по няколко пъти и всичко става ръчно. Доста е трудно. А и гъбата е много капризна, сбърка ли се технологията, не расте. Когато гъбата започва да расте, тя избутва тапичката. Едно такова дърво плододава 5 години. След това може да се използва за огрев.

Във фермата има 600 букови трупи

По време на растежа дървото се полива с изворна вода, защото не е хлорирана. Затова в гъбефермата е монтирана поливна инсталация, която дъждува разположените шахматно 600 букови дървета. След първото раждане на гъбите трупите се киснат в изворната вода от 24 до 48 часа. След това се изваждат и се редят на камари във фермата, където се поддържа постоянна температура. Зимата, падне ли температурата под 5-6 градуса, гъби не растат. По-миналата зима снегът ни събори оранжерията, имахме голям проблем, отчита семейството, което отглежда гъбите от 2016 г. Атанас допълва, че единственият вредил на шийтаке е охлювът. Когато обаче гъбата се съхранява в хладилник, тя съхне. Но преди готвене се кисне във вода, като възвръща първоначалния си обем.
При брането на гъбите трябва да се внимава шапката да не е отворена изцяло, обяснява Тоника, която е възпитаник на ВТУ. Има обаче хора, които търсят тъкмо обратно, защото пекат гъбата на скара. Но не е много лесно с пазара на шийтаке, признава майката. Димовски продават гъбите по 20 лв. за килограм, но в него влизат над 40 броя. А на семейство за едно хранене са необходими най-много 200-300 грама, които струват 5-6 лв. В същото време шийтаке е ценна храна и за профилактика. Димовски все още нямат сертификат за биопроизводство, но самата технология по отглеждане на гъбите е био, иначе шийтаке не може да порасне.
Приготвяме шийтаке и на прах. И като прибавим пчелен мед и сусамов тахан към 4-5 лъжици прах, става еликсир за здраве. Всяка сутрин се кусва по една лъжица на гладно и забравяш за всякакви болести, препоръчва Диана. Атанас пък дава своя рецепта. Пънчетата на гъбата се накисват във вода за 2-3 часа и после течността се изпива. Това е истински ароматен имуностимулатор.
Димовски се шегуват, че нямат време за почивка, макар сега училищата да са във ваканция. Все си имат работа в оранжерията, която мечтаят да разширят. Макар да ни е трудно, тук е нашата почивка, спокойствие и тишина. Това е нашето царство, казва Атанас.

Какво лекува дървесната гъба

Днес за тази гъба се знае, че лекува диабет и се бори против злокачествените клетки и вирусите в организма, спира растежа на тумора, яде се по време на химио- и лъчетерапията. Освен това понижава холестерола и кръвното налягане, предпазва от инфаркт. Най-ценната съставка е полизахаридът лентинан, който се използва при лечението на рака. Той стимулира имунните клетки да произвеждат веществото интерлевкин, което директно се бори срещу злокачествените агенти. От химичните елементи шийтаке съдържа голямо количество мед, който е особено полезен за организма. Нашето тяло не може да синтезира мед, затова трябва да го набавим чрез храната. Освен това гъбата има и желязо, което балансира щитовидната жлеза, нормализира съединителната тъкан и спомага за по-бързото зарастване на раните, повишава образуването на червените кръвни клетки. Шийтаке съдържа още селен, манган, цинк, витамини от групата В. За гъбата казват още, че е като еликсир на живота, защото има над 30 ензима, заместител е на месото и се използва от вегетарианците. Но гъбата трябва да се консумира по-често, с едно ядене няма как да станат чудеса, отчита Диана.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново