В. Търново ще отбележи тържествено Националния празник и 141 г. от Освобождението на България

Публикувано на сб, 2 мар. 2019
951 четения

Велико Търново ще отбележи тържествено Националния празник на Република България – Трети март, когато отбелязваме 141 години от Освобождението от турско робство. Програмата започва в 10,30 ч. пред сградата на общината, където ритуално ще бъдат издигнати знамената на България, Европейския съюз и Старата столица. Слово ще произнесе кметът Даниел Панов, а с литературно-музикална композоция ученици от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” ще припомнят за Руско-турската освободителна война и датата 3 март 1878 година. Връчена ще бъде и общинската академична награда „Трети март”.

В 11,00 ч. пред паметника „Майка България” ще започне военният ритуал по поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към паметта на българските герои. Ще бъде отслужен благослов, а поздрав за всички присъстващи ще отправят изпълнителите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче”.

Край паметника ще бъде подредена атрактивна изложба, представяща въоръжение, военни униформи и документи от Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година. Организатор е клуб „Традиция” – В. Търново.

В 10,00 ч. навръх 3 март започва и безплатната пешеходна обиколка с беседа, организирана от Регионалния исторически музей. Сборен пункт е площад „Съединение” пред Музей „Възраждане и Учредително събрание”, който е и първият обект в тура. Следват Музей „Затвор”, улица „Гурко” и паметник „Майка България”.

В 20,00 ч. ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. Прожекцията е подарък за всички жители и гости на старопрестолния град и ще може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.

За датата на Националния празник кметът Даниел Панов забрани поставянето в централната част на града на маси, сергии и други обекти за временна търговия. Рестрикцията се отнася както за търговия с хранителни и промишлено стоки, така също за промоции, рекламни кампании и други обслужващи дейности. Допуска се само едно изключение – разрешено ще бъде поставянето на преместваеми обекти за продажба на български национални знамена и на балони.

Забраната се отнася за цялото протежение на улиците „Васил Левски“, „Независимост“, „Христо Ботев“ и площад „Майка България“.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново