В. Търново се включва в Европейската седмица за изследване на ХИВ

Публикувано на вт, 25 Ное. 2014
245 четения

Регионалната здравна инспекция и неправителствени организации във Велико Търново се включват в Европейската седмица за изследване на ХИВ, посветена на 1 декември, Световния ден за борба със СПИН, съобщи д-р Ани Ангелова от РЗИ. Кампанията “Говори за ХИВ, тествай се за ХИВ” ще продължи до 28 ноември, а в навечерието на световния ден ще бъдат отчетени резултатите. Целта на седмицата е да се повиши информираността на хората за вируса на човешкия имунодефицит, да се популяризира безплатното изследване за ХИВ и да се даде възможност всеки да узнае своя здравословен статус.
Според д-р Ангелова има ефективно лечение на серопозитивните, което на европейско ниво намали заболеваемостта от СПИН и честотата на смъртните случаи. Въпреки това, проучване е показало, че всеки трети европеец не е наясно с ХИВ статуса си. За съжаление броят на заразените се увеличава в Източна Европа, включително и в България, а основният проблем е късното диагностициране. Това касае 50 % от ХИВ позитивните, което забавя достъпа им до антиретровирусната терапия. Тя е важно условие за намаляване на риска от инфектиране на нови хора.
Във връзка с Европейската седмица днес мобилен екип на РЗИ ще изследва за СПИН в ОД на МВР във Велико Търново. На 25 и 26 ноември медиците ще бъдат в Стопанската академия в Свищов, а на следващия ден – в РУ в Горна Оряховица. На 28 ноември и 1 декември безплатни изследвания и консултации ще има във ВТУ . Продължават изследванията и в безплатния кабинет на РЗИ, който е отворен всеки работен ден от седмицата.
В дните между 1-ви и 5-и декември младежите от клуб “К7” във В. Търново ще проведат серия от здравни беседи с ученици и студенти от областта. Те ще пътуват и до малките селища, за да запознаят своите връстници с риска от необезопасените сексуални контакти, заяви д-р Ангелова. В селата живеят доста младежи от ромски произход, които имат по-малък достъп до изследвания и информация. Според организаторите на кампанията, всички млади хора, независимо къде живеят, трябва да познават рисковете от заразяване с ХИВ, а също и особеностите на репродуктивното здраве.
На 1 декември ще се проведе информационна кампания в центъра на В. Търново пред Факултета по изобразително изкуство. Същия ден от 14,00 ч. в Младежкия дом е организирана общоградска ученическа дискусия, в която участват 14 отбора от различни училища. Те ще представят мултимедийни презентации и ще дискутират по проблемите на сексуалното здраве и СПИН.
На 1 декември антиСПИН кампании ще се проведат отново в Златарица, Павликени, Лясковец и Джулюница. Те включват състезателни игри, разпространение на червени лентички, презервативи и образователни материали, рок концерти, викторини и др. В цялата анти СПИН кампания в областта, освен РЗИ и клуб “К7”, се включват още БМЧК, Ученическият градски парламент, клубът на здравето “Живей”, центърът “Амалипе”, Младежкият дом във Велико Търново, общините по места.
През 2014 г. във Великотърновско са регистрирани трима серопозитивни. В страната заразените вече са около 2000 ду
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново