В Стамболово почетоха 125 години от смъртта на Стефан Стамболов

Публикувано на ср, 8 Юли 2020
85 четения

Жителите на павликенското село Стамболово отбелязаха 125 години от смъртта на Стефан Стамболов. Присъстващите разгледаха подредената фотоизложба, получиха брошура със снимки, от която имаха възможност да разберат какъв е бил Стамболов като държавник и какво го свързва с павликенското село, изслушаха аудио записи за живота и делата му.
Гости на събитието бяха председател на Общински съвет Павликени Христо Кавалски и зам.-кметът Албена Петрова, която сподели няколко думи от кмета на Община Павликени към организаторите на събитието; общински съветници и кметове на кметства
В периода 1892 – 1894 г. по нареждане на Стефан Стамболов и средства от държавата в с. Стамболово (по това време с наименованието с. Долни турчета) е изграден мост над река Росица , който да свързва селото с Павликени. В знак на благодарност тогавашният кмет прави предложение да бъде променено името на селото и то да бъде наречено на министър-председателя. Това става факт с Указ от 22.02.1893 г.
Кметът на Стамболово Петър Петров благодари на присъстващите, че уважиха събитието въпреки усложнената епидемична обстановка. „Боготворен от едни и мразен до болка от други Стефан Стамболов е държавникът с енергия, размах и целеустременост, който няма да се спре пред нищо, за да постигне целите на отечеството си“, казаха в обръщенията си организаторите.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново