В събота обявяват класираните в конкурса за новия градски център на Велико Търново

Публикувано на ср, 25 юли 2018
414 четения

В събота ще бъдат обявени имената на класираните в Международния архитектурен конкурс за новия градски център на Велико Търново. Ден по-рано, в петък, ще започне журирането на представените проекти. За целта в старата столица ще пристигнат членовете на престижното международно жури, а сред тях има именити архитекти от няколко държави, доказани професионалисти в областта на архитектурата и градското развитие. В петък ще се проведе и публична лекция на арх. Андреа Д`Антраси, който също е в журиращия екип и е асоцииран партньор в MAD Architects – Europe. Той е известен с участието си в мащабни международни проекти. Събитието ще се проведе на 27 юли от 18,00 ч. в голямата зала на Общината. Темата на лекцията ще е “MAD Works, MAD Architects”. Входът е свободен и достъпен за всички желаещи. Лекцията ще бъде на английски език, осигурен е превод на български.
Близо 60 проектни предложения на архитекти от цял свят са постъпили в Община Велико Търново за участие в конкурса, научи “Янтра ДНЕС”. В него са се включили експерти от цял свят – Холандия, Полша, Колумбия, Унгария, Белгия, Япония, Италия, Испания, Индия, Канада, Русия, Франция, Босна и Херцеговина, Турция, САЩ, България и др. “Над 30 са проектните предложения от чужбина, а от България са около 20”, уточни кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.
На 20 юли изтече срокът за приемане на материалите за обявения международен конкурс, иницииран от кмета на старата столица. Някои от архитектите от България, Франция, Турция и Русия не са се доверили на куриерски фирми и предпочетоха да предадат лично проектите си в деловодството на Община Велико Търново. Други от желаещите да се включат в престижната международна надпревара не успяха да се справят със сроковете и да завършат разработките си, а трети имаха проблеми с изпращането на своите материали. Архитекти от цял свят изпратиха благодарствени писма до ръководството на Общината и до екипа на проекта, изразявайки своето впечатление от отлично организирания конкурс, изключително интересната задача и възможността да се запознаят с проблематиката на града и неговите потребности.
Международният архитектурен конкурс за нов градски център на Велико Търново, който се провежда под мотото “Ново сърце за стария град”, е най-мащабното и престижно състезание на професионални идеи, което се провежда в страната. Наградният фонд, обявен от Общината, е в размер на 75 000 евро.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново