В Ресен празнуваха 140 години от създаването на Народно читалище “Народна просвета 1874”

Публикувано на пн, 17 Ное. 2014
455 четения

На 15 ноември в с. Ресен се проведе отмененото тържествено честване на 140-годишния юбилей на Народно читалище “Народна просвета 1874”.
Под звуците на химна на Република България деца от клуба по краеведство “Родолюбие” издигнаха флаговете на България и читалището и откриха тържеството.
Презентацията “На многая лета” развълнува родолюбивите ресенчани.
Заместник-кметът на Община Велико Търново Снежана Данева, директорът на дирекция “Култура и туризъм” към общината Нелина Църова и кметът на с. Ресен Йорданка Колева поздравиха юбилярите и им поднесоха поздравителни адреси и подаръци.
Читалището получи поздравителен адрес от президента на България Росен Плевнелиев и от Министерството на културата, от народни представители от Великотърновски избирателен район, от областния управител, председателя на Общински съвет – Велико Търново, от кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, както и от много читалища и клубове.
За всеотдайния труд и съхраняване на българските традиции, бит и култура, читалищното настоятелство удостои архимандрит Георги – игумен на Преображенския, най-възрастната самодейка Стефана Монева, най-активната млада самодейка Искра Калбанова и посмъртно корепетитора Марин Димитров с приза почетен член на читалището, а художественият ръководител на самодейните колективи Цанка Добрева получи приза почетен читалищен деятел.
Председателят на читалището Радослава Иванова с благодарност и признателност им връчи плакетите, а всички самодейци получиха благодарствени адреси.
С концертната програма от самодейните колективи на читалището и професионален ансамбъл “Искра” – Велико Търново, 140-годишният юбилей на Народно читалище “Народна просвета 1874” се превърна в истински празник за с. Ресен.
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново