В Павликени отбелязаха 140 години от освещаването на църквата в града

Публикувано на вт, 20 Дек. 2022
118 четения

В църквата „Рождество на Пресвета Богородица” в град Павликени бяха отбелязани 140 години от освещаването на сградата с божествена литургия и курбан. Православният храм е осветен и открит на Игнажден през 1882 г.
Тържественият ден започна с празнична утреня, литургия за обновление на храма след извършения основен ремонт и завърши с Света божествена литургия. Честванията бяха съвместно организирани от Община Павликени и църковното настоятелство.
Всички богослужения в празничния ден бяха отслужени от негово високопреосвещенство великотърновския митрополит Григорий.
Идеята за съграждане на църква в Павликени възниква в началото на следвоенните години през XIX век. Под ръководството на свещеника Иван Пенчев, със съдействието на първите църковни настоятели Пеню Устапенев, Иван Тумбев, Васил Граматиков и с помощта на православните християни черквата е построена. Цялата сума за изграждането на храма жителите събират помежду си. Майстор строител е уста Генчо от с. Скорците, Тревненско, но в работата му помагат почти всички павликенци. Дворът, в който е построена черквата, е дарен от Атанас х.Славчев на Павликенска община. Сградата е открита на Игнажден през 1882 г.
Миряните посрещнаха празника на храма в напълно обновена сгеада. Последният мащабен ремонт на църквата беше направен през 2021-22 г. Със средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Направен беше основен ремонт на покрива на храма, прецизно са възстановени всички корнизи и архитектурни детайли, обновена е фасадата, сменени са дограмите, поставена е система за мълниезащита, облагородено е околното пространство.
По повод юбилея Община Павликени отпечата листовка с историята на църквата. Дългогодишният уредник и директор на Исторически музей Павликени Нели Цонева е автор на текста в листовката. Изданието може да се намери в църквата, както и в Информационния център на Община Павликени.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново