В парламента показаха икони, дело на деца от Неделното училище към храма „Свети Николай“

Публикувано на чт, 15 Дек. 2022
281 четения

Изложба на икони, изписани от деца, посещавали неделното училище във великотърновския храм „Свети Николай“ бе подредена в парламента, по инициатива на народния представител от региона Людмила Илиева. Повече от 200 творби съдържа колекцията, а около 20 са представените в Народното събрание икони.
На откриването на вълнуващата експозиция, в парламента присъстваха Великотърновският митрополит Григорий, с чиято благословия се проведе събитието, свещеноикономът на храма Отец Славчо и съпругата му, както и някои от вече порасналите автори на показаните произведения.
„Това е единствената такава колекция у нас, всички икони са изключителни. Възхитително е, че са сътворени от детски ръце!“, коментира великотърновският народен представител и зам.-председател на парламентарната група на „Демократична България“ Людмила Илиева.
Повече хора трябва да имат възможност да видят тази уникална сбирка, както и да научат за храма, строен от майстор Кольо Фичето, убедена е тя.
По думите на Людмила Илиева, освен значението си на духовно средище, църквата има и историческа роля в нашето минало: „Членовете на Учредителното събрание, приело Търновската конституция, са се събирали в сградата на „Свети Николай“ за обсъждания, там са водени дебатите, преди самото гласуване“.
На колегите си в парламента Людмила Илиева разказа още, че неделното училище е започнало да функционира почти веднага след построяването на храма през 1836 г. Дейността му е била прекъсната и отново възстановена през 1995 г., със занятия по вероучение и иконопис.
По думите на Илиева, днес неделното училище вече се посещава и от децата на първите му възпитаници, от преди двайсетина години. Настоящият ментор на малките талантливи иконописци е преподавателят в Катедра „Църковни изкуства“ към Православния богословски факултет на Великотърновския университет проф. д-р Миглена Прашкова.
Възстановяването на увредената сграда на храма, е кауза за Людмила Илиева. Във времето, когато беше областен управител на Великотърновска област, тя бе ангажирана с това да съдейства за намиране на нужните средства.
Близо 4 млн. лв. са необходими за основен ремонт на сградата, покрива, камбанарията, църковното училище. Преди месеци, в качеството си на областен управител Илиева лично придвижи документацията за ремонта и искането за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване след бедствия и аварии. „За съжаление, отговор и досега няма“, информира настоящият народен представител.
След откриването на изложбата в Народното събрание, Людмила Илиева пое ангажимент да разговаря с колегите си от всички парламентарни групи. Желанието й е да привлече още съмишленици и поддръжници на светинята, паметник на културата от местно значение:
„При гласуване на бюджета, разбира се – ако има правителство, да могат да се отпуснат целеви средства и тази църква, която е изключително важна за нашата история – и политическа, и духовна, да бъде укрепена, да върне блясъка си. Това е моята цел“, категорична е Людмила Илиева.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново