В Марян избраха най-добрите домашни вина и мезета

Публикувано на пн, 27 февр. 2023
463 четения

Виното на Румен Стойков зае първото място в конкурса за домашни вина и мезета, организиран по повод 14 февруари – Трифон Зарезан, в Марян. Празникът беше организиран от Винарска изба “Марян”, НЧ “Наука – 1900” в с. Марян, община Елена и представителите на сдружение “ЗАедно за ЕЛЕНА”.
Вината и мезетата бяха оценявани от жури в състав Михаил Марковски, председател на Асоциация на сомелиерите в България заедно с неговата съпруга Катя Бакиева и инж. Стефан Чоранов – технолог на винарска изба “Марян”, член на Съюза на енолозите и известен още като най-добрият технолог и агроном сред агрономите в България. Към състава на журито в частта на конкурса за “Най-добро домашно мезе” се включиха и двама от утвърдените местни производители на мезета в Еленския балкан – Стелиан Савов и Пенчо Трухчев. Втори в конкурса за най-хубаво вино стана Красимир Ходжев, а трети инж. Йордан Иванов, който е член на УС на Сдружение “ЗАедно за ЕЛЕНА”. Инж. Иванов освен като дългогодишен кадър и специалист в областта на енергетиката се слави и като добър винар.
Във втората част на конкурса за домашно приготвени мезета сред призовите места се отличиха Стефан Манчев с първо място, Петко Ножаров с второ и Тодор Ковачев на трето място. Всички от първо до трето място бяха наградени със специални награди, а за останалите участници организаторите бяха подготвили грамоти за участие, след което веселието продължи с много песни и танци. По традиция освен приготвените топла пита и печена кокошка на събитието се изпълни и ритуалът “зарязване”, като подрязаните лозови клонки бяха поднесени на председателя на Сдружение “ЗАедно за ЕЛЕНА” Петър Димитров, съпроводено с пожелание за берекет и успех в каузата им да отстояват интересите на гражданите. Празникът беше съпроводен с изпълненията на самодейните певчески групи – “Балкански славей” при НЧ “Наука – 1900”, с. Марян, “Гласовете на Зинзъра” към НЧ “Съгласие – 2014”, с. Блъсковци, и танцова формация “Стръмена” към НЧ “Съгласие – 2014”, с. Блъсковци. Програмате бе обогатена с гласа и песните на талантливата еленчанка Ивелина Христова. Гостите, участниците и организаторите на празника имаха възможността да запечатат скъп спомен от събитието по един интересен и съвременен начин, снимайки се със специалната “селфи-рамка” във формата на чаша за вино, изработена по случай празника от младата художничка и преподавател по изобразително изкуство към СУ “Иван Н. Момчилов” Виолина Пламенова.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново