В Лясковец отново търсят най-добрите си винари

Публикувано на чт, 25 ян. 2024
171 четения

И тази година в Лясковец за празника Трифон Зарезан ще бъде организирана станалата традиция надпревара за избиране на най-добрите винари в общината. Конкурсът ще се проведе в навечерието на Деня на лозаря и винаря.
Всички предоставени за надпреварата вина на домашни производители ще бъдат оценени на 13 февруари в Музея на градинарството. Дегустацията ще започне в 14.00 часа и ще се извърши от професионално жури.
По статут право на участие във винения конкурс имат пълнолетни граждани с постоянно местожителство в община Лясковец. Желаещите да вземат участие в съревнованието трябва да предоставят предварително своите проби в музея. Производителите на вина в домашни условия могат да участват в конкурса и в двете категории – бели и червени вина. Задължително условие е да се включат с не повече от две вина от семейство. Всички желаещи да се съревновават, трябва да предоставят по една бутилка /по възможност стъклена/ с вместимост минимум 0.5 литра от своето домашно приготвено бяло вино, розе или червено. Пробите се приемат от служителите на Музей на градинарството в срок от 1 февруари /четвъртък/ до 12 февруари /понеделник/ във времето от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17:00 часа всеки делничен ден. Вина ще се приемат и в самия ден на дегустацията – 13-ти февруари /вторник/ от 08:00 до 12:00 часа. До участие се допускат избистрени, домашно-приготвени вина, представени в не надписани бутилки. Конкурсът е анонимен и при записване винарите няма да знаят под какъв номер се състезават. По време на дегустацията ще се допуска публика, като участниците в надпреварата нямат право да осъществяват контакт с енолозите. Председателят на журито ще обяви резултатите при приключване работата по оценяването на напитките в двете категории – „Бели вина“ и „Червени вина“. Община Лясковец предвижда по три награди в двете категории и класиралите се най-добри винари ще получат грамоти и парични премии за първо, второ и трето място. Награждаването е на следващия ден – в самия празничен Зарезан от 11.30 часа на площад „Възраждане“.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново