В Г. Оряховица почетоха Атанас Буров

Публикувано на пт, 3 февр. 2023
263 четения

Горна Оряховица почете 148-та годишнина от рождението на бележития горнооряховчанин и Почетен гражданин на Горна Оряховица Атанас Буров. Пред паметника на българския финансист, филантроп, дипломат и политик бяха поднесени венци и цветя от кмета инж. Добромир Добрев, от името на председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от ПГЛПИ “Атанас Буров”, както и от Фондация “Атанас Буров”. Цветя бяха поднесени и от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюза на ветераните от войните, от политически партии и граждани.
Важни моменти от биографията на именития горнооряховчанин припомни пред присъстващите Теменуга Йорданова, експерт в отдел “Хуманитарни дейности”.
Блестящият български банкер, дипломат и политик е признат за една от най-влиятелните фигури в българския политически живот през първата половина на ХХ век. Животът и делото на Атанас Буров са неразделна част от съдбата и историята на България. Виден финансист, политик и държавник на своето време, той и днес е актуален с трайните си убеждения на демократ, хуманист и патриот, каза още Теменуга Йорданова.
Атанас Димитров Буров е роден в Горна Оряховица на 30 януари 1875 г. Учил е в родния си град и в Априловската гимназия в Габрово. Завършил е право и икономика в Сорбоната – Париж, през 1903 г. После е учил в Швейцария и Англия. Владеел е до съвършенство няколко езика. Ръководил е финансовата група на Българската търговска банка. Бил е изтъкнат банкер, политик и държавник – участвал в 7 правителства. Многократно е бил народен представител. Участвал е в основаването на Демократическия сговор, бил е един от лидерите на Народната партия. Бил е доброволец в трите войни 1912-1918 г.
До края на живота си е останал родолюбец. На два пъти (през 1941 и 1944 г.) отказал предложения на Британската легия в София да напусне родината си и да отиде на пълна издръжка да живее в Англия.
“Народният” съд през 1945 г. го осъжда на строг тъмничен затвор. После е интерниран в Дряново. През 1947 г. се застъпва против смъртната присъда над Никола Петков, вследствие на което е пратен на лагер. През 1952 г. е осъден отново на 20 г. затвор. Умира в затвора на 15 май 1954 г.
През 2000 г. Буров е обявен за Почетен гражданин на Горна Оряховица.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново