В Елена пишат позитивен и негативен сценарий за развитието на общината

Публикувано на чт, 16 окт. 2014
369 четения

Две архитектурни бюра подадоха кандидатурите си да напишат позитивен, негативен и реалистичен сценарий за развитието на община Елена до 2030 година. Вчера бяха отворени офертите на кандидатите. В най-бързи срокове трябва да направим оценка на документите им, ако има пропуски, да ги върнем за отстраняване и до 5 декември да внесем в експертния съвет на Министерството на инвестиционното проектиране предварителен проект на общия устройствен план на община Елена, заяви пред “Янтра ДНЕС” главният архитект Красимир Попов.
За разработката са отделени 180 000 лв. Финансирането е от Министерство на инвестиционното проектиране и община Елена.
Основна цел на Общия устройствен план е да се определи общата структура и устройствени показатели за територията на общината, за да гарантираме благоприятни условия за развитие на бизнеса и туризма в общината, посочи арх. Попов. Трябва да се очертаят точните граници на защитените територии и зони за природно и културно наследство.
Ще се прави демографска прогноза до 2030 година, за да е ясно как ще се развива инфраструктурата и от какви социални заведения има нужда. Ще бъде изяснено в кои зони какво да се строи – бизнес сгради, разширение на селищата, лесопаркове, туризъм. С общия устройствен план ще бъдат създадени правила, режими и нормативи за опазване, експониране и адаптация на ценностите на природното и културно-историческото наследство, обясни главният архитект на Елена Красимир Попов.
З. ХРИСТОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново