В Беброво почетоха д-р Димитър Моллов

Публикувано на ср, 12 юни 2024
178 четения

В Беброво бе спазена традицията за отдаване почит пред делото на д-р Димитър Моллов. В центъра на селото венци пред бюст-паметника му поднесоха председателят на районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново д-р Чавдар Владимиров, кметът на село Беброво Николай Колев, директорът на дирекция “Хуманитарни дейности” в Община Елена Христо Захариев, членове на лекарския съюз.
Д-р Димитър Моллов е сред основоположниците на здравеопазването в страната ни след Освобождението. Създател е на първия здравен закон, съосновател и първи председател на Българския лекарски съюз (1901). По негова инициатива се откриват в страната училища за медицински сестри и фелдшери. Д-р Моллов е положил основите на Александровската болница в София, на болниците във Видин, Велико Търново, Варна и Елена.
Активен общественик, лекар и книжовник, участник в Сръбско-българската война, Моллов е един от първите министри на народното просвещение, както и кмет на София. Той има заслуги и към българската наука и култура, член е на БАН, автор е на много статии по медицински и обществени въпроси.
Умира през 1914 г. в София. Неговият живот и дейност са пример за хармонично съчетание на лекар, учен и активен общественик.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново