Ученици от ПГСАГ преминаха обучение в Италия по дигитализиране на строителните процеси

Публикувано на чт, 30 Ное. 2023
449 четения

Група от 12 ученици от ПГСАГ „Ангел Попов“ във В. Търново бяха в италианския град Перуджа по проект по Програма “Еразъм+” на тема „Дигитализация на строителните процеси”. В продължение на 2 седмици те работиха в реални условия в инженерна компания, която се занимава с цялостно архитектурно изграждане и дизайн на нови сгради, както и с реставриране на паметници на културата. Задачата на групата бе да снимат с дрон определен обект, да направян геодезическо заснемане, да изчертаят своите проекти с програмата ArcheCAD и накрая да предложат цялостно проектиране за реорганизация на помещение в сграда, която ще се реставрира. Предизвикателството пред всеки от екипите беше, че при представянето трябваше да сравнят плановете си с тези, изготвени от архитектурното бюро, в което практикуваха. Екипите бяха малки и предложиха проекти за превръщане на стара казарма съответно в Козметичен комплекс, Център за личностно развитие, Спортен център и Рекламна компания. Бъдещите архитекти и дизайнери изпълняваха старателно задачите си и за финал презентираха своите BIM проекти на английски, с което заслужиха отлични оценки от ръководителя си дизайнер-инженер Габриел Сорци. За доброто си представяне учениците получиха сертификати и Еuropass Мобилност.
„Нашите участници поситиха и производствени обекти в Перуджа и околностите, както и големи строителни и интериорни магазини, за да подберат екологични и съвременни материали за дизайна на своите проекти. Също така посетиха Рим, Асизи и Губио, където се запознаха със забележителностите и опазването на културното наследство на Италия. Интересен момент беше визитата на Академията на изящните изкуства и частната школа по дизайн. Така учениците имаха възможност да се докоснат до миналото и бъдещето на зелената идея”, разказаха още от училището. Проектирането в съвременния свят изисква екипност, компютърни умения, усет за очакванията на клиента и познаване на всички новости в бранша, а проектите по програма “Еразъм+” помагат да се даде добавена стойност на предлаганото обучение, подчертаха от великотърновската гимназия.
За професиите, за които се подготвят учениците, са нужни мобилност, много знания и умения, а новият свят изисква преподавателите да ги подготвят за това. По тази причина 5 преподаватели по професионална подготовка също проведоха мобилност. За период от седем дни те осъществиха работни посещения във водещи строителни фирми, както и в професионална гимназия, където успяха да обменят добри практики в преподавателските стратегии. Запознаха се с елементите на дигитализацията на строителната площадка в Италия и възможността за създаване на цялостни задания.
ПГСАГ „Ангел Попов“ работи усърдно, за да предостави на своите ученици възможност за обучение в реална работна среда и заради качеството на своите притежава Акредитация за мобилност по програма “Еразъм+”, посочиха от ПГСАГ.
Николай ВЕНКОВ
сн. ПГСАГ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново