Ученици от Хуманитарна гимназия посетиха Районен съд – В. Търново

Публикувано на ср, 22 Ное. 2023
129 четения

130 ученици от Профилирана хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново ще преминат обучение в рамките на образователната програма “Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” през настоящата учебна година. Предвидено е младежите да преминат през лекционен курс, в който техни обучители ще бъдат председателят на Районен съд – Велико Търново, съдия Младен Димитров и зам.-председателят на ВТРС – съдия Кирил Хаджитанев. Първата лекция от предвидената програма се проведе на 17 номври, като възпитаниците на гимназията бяха посрещнати от съдия Димитров и съдия Хаджитанев в съдебните зали на Районен съд – Велико Търново. Учениците бяха запознати с основното устройство и функции на съдебната власт и имаха възможност да задават всякакви въпроси, които ги вълнуват. Те проявиха интерес към различни наказателни производства, получили широк обществен отзвук, към видовете наказания и към различни аспекти от работата на съдиите.
За първи път ПХГ “Св. св. Кирил и Методий” е партньор на Районен съд – Велико Търново, в рамките на образователната програма. В обучението ще участват ученици от осми до дванадесети клас от профилираната паралелка “Право и журналистика”. Освен общо седемте лекционни курса, предвидени в програмата, младежите ще имат възможност да присъстват и на реални съдебни заседания.
Образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” се реализира от Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, по силата на подписано споразумение за сътрудничество. Тя е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците, към повишаване степента на доверието им в съдебната власт и върховенството на закона.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново