Ученици и учителка издадоха книга, която ще се продава благотворително

Публикувано на вт, 29 юни 2021
2166 четения

Великотърновската поетеса и учителка в СУ “Емилиян Станев” Незабравка Апостолова издаде стихосбирка, илюстрирана от нейни ученици. Отпечатването на книгата, озаглавена “Глътка слънчева вода”, е финансирано от училището. Тя ще се продава благотворително. Събраните средства ще отидат за лечение на друга учителка от школото – Цветанка Пенчева, която страда от онкологично заболяване. Книгата бе представена във фоайето на Регионална библиотека “П. Р. Славейков”, където беше показана и изложба с илюстрациите към нея, а трима от учениците прочетоха по едно стихотворение, което са илюстрирали.
“Идеята за издаването на тази книга е на половината 11 “а” клас, с профил „Изобразително изкуство“, които искаха да направят изненада на любимата си учителка. Всъщност тази стихосбирка е второ издание. Те бяха харесали много нейните стихове и първоначално идеята беше да й направят ръчно издание, което да е уникат. Тяхната учителка Маргарита Рачкова, която ги подкрепи в тази инициатива, прецени, че всяко дете също ще иска да има тази книга и така решихме, че ще трябва да я разпечатаме в училище, в кабинета по Графичен дизайн. В края на краищата сметнахме, че е най-добре направо да я издадем и така се стигна до днешното й представяне”, разказа Кина Котларска, директор на СУ “Емилиян Станев”. Тя добави, че в инициативата се е включила и другата учителка по Изобразително изкуство – Галя Георгиева, както и Диана Добрева.
Всеки един от 14-те ученици е избрал по едно стихотворение, което да илюстрира. В инициативата са се включили: Андреа Димитрова, Бранимира Перчанова, Галина Спахийска, Денислав Димов, Евгения Бабулкова, Елис Мусова, Красимира Йончева, Маринита Димова, Мартина Ламбева, Деница Георгиева, Никол Илиева, Стефан Колев, Любов Иванова и Никол Томова.
“Малко е смущаващо, когато литераторите нямат думи. Истината е, че аз ще отворя тази книжка за първи път сега. Дълго време не можех да повярвам, че някакви млади хора имат нужда да четат поезия. Те я преживяват по свой собствен начин. Бях много ревнива към всичко, което съм написала, защото то е минало през сърцето ми. Оказа се, че това е всъщност хляб по водата, минал през сърцата на тези млади хора и всички те са моето предай нататък, за което им благодаря. В никакъв случай не мога да кажа, че това са най-добрите ученици по литература, но те са прекрасни млади хора и светът има нужда от тях”, каза пред десетките гости авторката на стиховете Незабравка Апостолова.

Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново