Ученичка от Горна Оряховица е двоен победител в Националeн STEM конкурс

Публикувано на вт, 31 ян. 2023
4029 четения

Преслава Георгиева от Г. Оряховица е двоен победител в 6-ия Национален конкурс за STEM науки в България. Тя е ученичка в 10 клас на СУ “Вичо Грънчаров” и със своя проект се съревновава в конкуренцията на други 255 разработки на общо 1300 ученици от цялата страна.
Проектът на Преслава, озаглавен “Метод за изследване на опорно-двигателната система на човека по отпечатъци от ходилата в динамика и изработване на бионични стелки”, бе отличен с Голямата награда “Супер STEM ученик” в категорията 8-12 клас за 2022 г., златен медал и сертификат. Отличието дава право той да бъде публикуван в четвъртата книга “STEM ученически проекти” на България. Като Национален победител в STEM EUROPE 2022, Преслава ще представи разработения проект на третата национална конференция в България “SMART STEM образование и иновации”, която ще се проведе от 13 до 15 април, информираха от СУ “Вичо Грънчаров”.
Проектът е разработен и реализиран под ръководството на професора по бионика и протезиране Евгени Дюкенджиев и Татяна Дюкенджиева – доцент по бионика и протезиране. Проф. Дюкенджиев и доц. Дюкенджиева са ментори на STEM дейностите в СУ “Вичо Грънчаров” за учебната 2022/2023 г., и подпомагат и подкрепят млади любознателни ученици. Проектът си Преслава разработва в STEM центъра на училището и в извънкласни дейности, съвместно със старши учителя по биология и здравно образование Даниела Кенарева, посочиха от горнооряховското училище.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново