Ученик на Цветана Манева е част от трупата на Великотърновския театър

Публикувано на ср, 24 Ное. 2021
225 четения

Кирил Милушев е едно от новите, млади попълнения на Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” във В. Търново. Част от публиката в старата столица вече го познава от участието му в постановката “На изток от Рая” по класическото произведение на Джон Стайнбек.
Кирил е на 24 години и е от София. Завършва Нов български университет в департамент “Театър” в класа на Елена Панайотова. С актьорство решава да се занимава спонтанно и казва, че при всеки човек, създаващ изкуство, това се случва с магия.
“Когато бях малък, исках да стана певец, но впоследствие разбрах, че не мога да пея чак толкова добре. Тогава се случи така, че родителите ми ме заведоха на театър. Бях в 7 клас, което сега като се замисля е било прекалено късно за първа среща с това изкуство. Гледахме постановка в Народния театър и там се случи магията. Нямам обяснение как точно стана това и защо, но аз много се вдъхнових от сцената, от актьорите, от историята, която разказваха, и реших да ходя на уроци по актьорско майсторство”, разказва Кирил. След това той завършва театралното си образование в университета и вече е част от великотърновския театър.
През 2019 г. младият актьор има роля в проекта “Медея” на Снежина Петрова и Десислава Шпатова. Представлението се играе в рамките на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”, като има силен социален фокус. Инициативата събира в съвместна работа утвърдени имена от областта на театъра, деца от различни етноси в Пловдив – от ромската, турската, еврейската, арменска и българска общност, както и студенти от НБУ, стажанти, обучаващи се в различни хуманитарни и творчески специалности. Проектът завършва с мащабен спектакъл в Античния театър в Пловдив. В него Милушев си партнира със Снежина Петрова, която влиза в ролята на Медея, с Койна Русева, Владо Пенев, Станка Калчева, Ивайло Драгиев, Петър Дочев и други актьори, които допълнително му помагат да израсне професионално. По същото време Кирил ходи и на частни уроци при голямата българска актриса Цветана Манева, за която казва, че е велик човек. И до ден днешен той се старае да не губи връзката с нея.
“Цветана Манева е вселена. От нея запомних, че трябва да съм искрен и чист, защото сцената не обича лъжата и фалша”, споделя Кирил, за когото това е най-големият урок от емблемата на родния театър и кино.
За младия актьор е истинско щастие да си партнира с големите актьори. Това го вдъхновява и му дава вяра, че мечтите се сбъдват. Затова не престава да се старае и да работи усилено, за да предаде напред този устрем чрез своята игра и примера, който дава. Въпреки все още крехката си възраст, Кирил вече преподава на деца и младежи. Намерението му е скоро да открие собствена школа за ученици от 12 до 18-годишна възраст и във В. Търново. При преподаването той се старае да представя театъра като усещане за свобода, като осъзнаване на собственото Аз и поемане към себе си. Желанието му е чрез словото и актьорската игра да забави ритъма на младите хора, за да оценят времето и всичко около тях. Според него това изкуство е начин и за опознаване на литературата.
В МДТ “К. Кисимов” Милушев идва чрез кастинг. След като завършва висшето си образование, той започва да търси реализация и попада на обявата за актьори за великотърновската трупа. Отваряйки я, той отново усеща магията, на която се доверява в живота си, и решава да кандидатства. Когато се явява на кастинга и прекрачва прага на театъра в старата столица, той осъзнава, че това е неговото място.
“Аз продължавам да се чувствам много щастлив, вдъхновен и горд от това, че съм във великотърновския театър. И в най-смелите си мечти не съм си представял, че мога да съм истински актьор и да играя на голяма сцена още на тази възраст. При това съм в не малък град, който не е случаен, а старата столица на България”, казва въодушевен Кирил. Той споделя, че когато започва работа във В. Търново, разглежда старите пиеси, в които е участвал, и се оказва, че в почти всяка от тях се споменава името на този град. “Сякаш нещо ми е подсказвало, че трябва да играя точно във В. Търново”, казва Милушев, който е възхитен от топлия прием на колегите си. Те го посрещат с отворени обятия и му дават усещането за едно огромно семейство. В Музикално-драматичния театър Кирил чувства доверие, подкрепа, приемственост и много добронамерено отношение от целия екип и директора Васил Вълчев.
В досегашната си кариера, освен в “Медея”, Милушев е играл в няколко университетски пиеси и в “Шах Наме” в Театър “Азарян”. Кирил има малки роли в телевизионните сериали “Столичани в повече”, “Дяволското гърло” и във филма “Жените наистина плачат”, който представя България на фестивала в Кан. Младият актьор обаче казва, че предпочита театъра, заради живия контакт с публиката.
“Извън участията ми в театъра аз се старая да бъда един разноцветен и свободен човек. Обичам да се занимавам с неща, които ме обогатяват. В момента например правя един съвместен проект за театър и хаус музика с диджеите от “World up”, споделя Кирил. Той вече работи и по преместването си във В. Търново, както и по създаването на своята детска театрална школа. “Общо взето, извън театъра се старая да си правя пак театър – да ми е цветно, интересно и да грабя с пълни шепи от живота, за да го предам после и чрез творчеството си”, добавя Милушев. Според него работата на актьора не е само на сцената, защото той е будител. Това е човек, който отговаря за културното наследство и за душите на хората. Затова Кирил вярва, че младите артисти трябва да мислят и действат в тази насока. Точно затова той и колегите му във МДТ “Константин Кисимов” ще се опитат да работят по проекти, които да накарат хората още повече да заобичат театъра.
“Сбъдвайте мечтите си, бъдете смели, обичайте се! Светът е за повече от двама!” е посланието, което отправя младият актьор към всички хора.
Николай ВЕНКОВ
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново