Ученик извади Богоявленския кръст от Янтра (снимки)

Публикувано на сб, 6 ян. 2024
1386 четения

17-годишният Кристиян Димов е щастливецът, който тази година, навръх Богоявление, извади Светия кръст от студените води на рeка Янтра в старата столица. Смелият младеж е от В. Търново и е последна година ученик в Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“, в специалност „Софтуерни и хардуерни науки“. Той бе аплодиран от стотици великотърновци и гости на града, които бяха дошли около Владишкия мост, за да наблюдават традиционния ритуал, а за поредна година спасяването на кръста бе ознаменувано със салют с пушки от Балканската война.
„След два дни ще навърша 18 години. Днес не съм именик и искам да се извиня на всички именици, че аз хванах кръста, но явно този път късметът е бил с мен“, каза развълнуваният Кристиян, който си пожела здраве и благоденствие. Той сподели, че се хвърля за христовия символ за втора поредна година, като припомни, че миналия път успехът е бил за неговия съученик и именик Йордан Стоянов. „Усещането е много приятно, превъзбуден съм и съм много щастлив, че извадих кръста“, каза разтрепераният от адреналина и студа Кристиян. Той получи поздрави и награди от владиката, Област Велико Търново, Община В. Търново, Великотърновският общински съвет, НВУ „Васил Левски“ и др.
С вярата за здраве и късмет през цялата година близо 40 смелчаци влязоха в „битка” за христовия символ, потапяйки се в ледената река. Голяма част от тях бяха възпитаници на Националния военен университет. Венцислав Колев и неговият приятел Евтим Анастасов от В. Търново също бяха в реката и развяваха гордо знамената на България и на старата столица. Миналата година те споделиха, че искат да съхранят традициите и наследството от дедите ни, и затова вземат участие в този ритуал, а сега спазиха обещанието си отново да влязат в студените води.
Ритуала на Владишкия мост отблизо наблюдаваха Ивайло Здравков, областен управител на Област Велико Търново, кметът на Община В. Търново Даниел Панов, зам.-кметът на старата столица Нейко Генчев, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, началникът на НВУ бриг. ген. Иван Маламов, общественици и др.
Празничният 6 януари започна със св. Литургия в Катедралния храм “Св. Рождество Богородично”. След това с литийно шествие вярващите се отправиха към площад “Цар Асен Първи”, където се проведе ритуалът по освещаване на бойното знаме на НВУ.
Богоявление е един от най-старите християнски празници, на който свършват т. нар. „мръсни дни“. На този ден следва всичко да бъде пречистено и осветено. На 6 януари в християнските храмове се освещава вода и с нея се поръсва за здраве. Всички предмети, потопени в светената вода, се смятат за пречистени.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново