Учени от 12 държави идват на конференция във ВТУ в чест на проф. Пламен Павлов

Публикувано на вт, 23 окт. 2018
2289 четения

Водещи учени от 12 държави ще пристигнат във Велико Търново за Международната научна конференция “България, българите и светът”, организирана в чест на 60-годишнината на проф. д-р Пламен Павлов. Близо 100 са участниците във форума, посветен на темата „Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани”. Сред тях има световноизвестни историци и медиевисти от ранга на акад. Васил Гюзелев, проф. дин Дмитрий Поливянний от Русия, проф. Мирослав Лешка от Полша, проф. Патрик Льокак от САЩ и др. 25 са участниците от чужбина, а от нашата страна са представени всички основни академични  институции в областта на историческата наука.

Официалното откриване на форума е на 26 октомври от 10 часа в аулата на Великотърновския университет, като пленарни доклади ще изнесат акад. Гюзелев и проф. Поливянний. След това дискусиите ще продължат до 28 октомври в залите на Институт “Конфуций”. Конференцията се организира от Историческия факултет и Центъра за медиевистични изследвания с финансовата подкрепа на Фонд „Научни изследвания” към МОН, Фондация „Българска памет”, Община Велико Търново, ВТУ, Регионалния исторически музей в Бургас и др.

“Всички доклади и научни съобщения, които ще бъдат представени по време на форума, имат конкретен принос не само за българската, но и за балканската история. Това събитие отново превръща ВТУ в център на историческата наука в България”, заяви доц. Николай Кънев, временно изпълняващият длъжността декан на Историческия факултет. Доцентът посочи, че насловът на конференцията – „България, българите и светът”, не е избран случайно. Той е алюзия за широкия обхват на научните интереси на проф. Павлов и за неговата изключително значима роля по отношение на българските общности в чужбина, а тематичното заглавие, около което се концентрират докладите, най-добре отразява преките научни дирения на проф. Павлов, допълни доц. Кънев.

„Проф. д-р Пламен Христов Павлов не е ординерен кабинетен учен, който си седи в своята кула от слонова кост и пише забележителни трудове. Проф. Павлов е учен с кауза. Малко са учените, които отделят огромно време и част от своя интелектуален потенциал на каузата, наречена България и българите. Фактът, че дойдоха толкова много учени показва международния авторитет на проф. Павлов”, подчерта доц. Иван Лазаров, ръководител на катедра „Стара и средновековна история”.

Той припомни, че за трета поредна година на Димитровден Велико Търново домакинства такъв мащабен научен форум. „Идеята ни е да покажем, че 26 октомври – началото на въстанието на Асеневци и обявяването на Търново за столица на България, е ден, който не бива да бъде забравен, защото Търново е не само историческата столица. За нас той е и духовната столица не само на българите в политическите граници на нашата държава, но и на българите по целия свят”, заяви доц. Иван Лазаров. Всички доклади от последната конференция ще бъдат събрани в  рефериран том, който да бъде включен в международния научен обмен и във всички рейтингови агенции.

Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново