Цветя грейнаха на контейнерите за едрогабаритни отпадъци

Публикувано на вт, 14 Ное. 2023
823 четения

Своеобразен боклукчийски арт пленер събра четирима великотърновски творци, които украсиха контейнери за едрогабаритни отпадъци, намиращи се на общинска площадка в кв. „Чолаковци“ в старата столица. Идеята е на Делян Ангелов, собственик на фирма за услуги, който преди време превърна цистерна за отпадни води в подвижна арт инсталация. Тогава старият камион ГАЗ-53 бе изрисуван целият в божури и стана атракция не само за великотърновци, но и за хора от цяла България, които му се радваха, снимаха го и дори специално отиваха да го видят на паркинга, където стои, когато не е в движение.
„Когато човек види камион за отпадни води и веднага си представя как намирисва неприятно, а изглеждайки по този начин той носи едни по-други асоциации. Затова реших да накарам Павел Калоянов – Епик, с когото сме приятели от 6-годишни, да го украси“, разказва Делян.
Виждайки ефекта от това, той решава да направи същото и с контейнерите, които са негова собственост, но понеже са повече в реализацията на идеята се включват и други великотърновски художници – Ганчо Ганчев – Гана, Димитър Стефанов, Илиян Ненов, с които също е приятел. В първия ден са изрисувани 4 контейнера, а сега предстои да бъдат украсени още десетина. Тъй като четиримата правят това в свободното си време, всичко ще се случи поетапно и така постепенно площадката за отпадъци ще се превърне в своеобразна галерия на открито. Много от контейнерите ще са с флорални мотиви, но някои от тях ще наподобяват пейзаж от старата част на В. Търново с характерните къщички, накацали една върху друга, и други елементи от архитектурния облик на града, разкрива Делян. Той има и други подобни идеи, но засега не иска да ги разкрива, за да не му ги откраднат, но заявява, че това няма да е последният боклукчийски арт пленер.
„По този начин искам да покажа, че изкуството може да е навсякъде, дори и около боклуците. И където красотата я няма, трябва да бъде създадена“, категоричен е Делян.

Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново