Цвета Караиванова с Чероки с приза за Най-гиздав кон на Тодоровден в Арбанаси

Публикувано на сб, 23 мар. 2024
7917 четения

Цвета Караиванова с Чероки (източнобългарски кон, 6 г.) спечелиха приза за Най-гиздав кон на празника, с който бе честван Тодоровден в Арбанаси. Тe получиха наградата си от зам.-кмета на Велико Търново Нейко Генчев. Второто място стана притежание на Павла Данева с кон Рокси, която получи приза си от началника на РУ – В. Търново Веселин Райков. Третото място бе за Марая Иванова с кон Катрин, наградата й връчи кметът на Арбанаси Ваня Андреева. 21 коня с жокеите си участваха в конкурса, оценявани от жури в състав Кинка Кирилова, Албена Беренска и Тошо Кръстев.

Големият български празник бе честван за 33-и пореден път в Арбанаси, като единственото прекъсване бе по време на пандемията. В курортното селище за поредна година посрещнаха стотици гости. Празникът започна с благослов от Великотърновския митрополит Григорий и отец Киприян.

Сред официалните гости бяха Нейко Генчев – зам.-кмет на В. Търново, кметът на Г. Оряховица Николай Рашков и председателят на ОбС Огнян Стоянов, кметът на Беляковец Албена Беренска, кметски наместници, Веселин Райков, както и именикът и дългогодишен кмет на Арбанаси Тошо Кръстев.

„За поредна година отбелязваме празника и отново сме горди с успехите на нашия клуб по конен спорт с президент Михаил Костов“, каза в словото си кметът Ваня Андреева, която благодари на състезателите и треньорите на клуба и честити на всички присъстващи празника. „Тодоровден е важна част от българската обредна система, но и от нашата ценностна система. Ние сме органично свързани с конете, а ездата е една от дълбоките връзки с нашите предци“, заяви Нейко Генчев, който поздрави всички от името на Даниел Панов.

Преди това бяха красивите изпълнения на танцьорите от ДЮФА „Българче“, предизвикали аплодисментите на публиката, както и парадът на конете по улиците на селото, яздени от жокеите на ККС “Калоян-92”. Клубът е многократен първенец на страната, а през изминалата година отново стана шампион с 19 060 т. Състезателите му активно участват както в родния състезателен календар, така и в международни турнири. Сред най-успешните му спортисти са Анна Ангелова, Елена Касакова, Йоана Тодорова, Павла Данева, София Петрова, Борислав Кънчев, Илина Петрова, Катерина Димитрова и др. Празникът продължи с демонстрации на построената още през 1975 г. Конно-спортна база в Арбанаси.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново