Ценни старопечатни книги показа библиотеката за 24 май

Публикувано на ср, 24 май 2023
199 четения

Уникални старопечатни книги подреди в изложба Народна библиотека “П. Р. Славейков” по повод на светлия български празник 24 май. Сред показаните стари автентични издания са Учебник по химия на Антоан Лавоазие от 1793 г. на френски език, Гръцка граматика от 1836 г. на Д. Поповин, двутомникът на Николаос Пападопулос “Търговска енциклопедия” от 1817 г. “Показали сме и един Месечник (миней) за декември от 1838 г. Това е богослужебна книга с обредите, празниците през съответния месец от годината, какви служби се отслужват. Направен е със закопчалки, средновековните книги така са се закопчавали на 2-3 места, с дебели корици. Книгите идват в библиотеката най-вече чрез дарения. Описани са и самите дарители, на печата на една от богослужебните книги личи името на Ст. Данаилов, Търново. Тя е с дървена корица, както са се правели книгите навремето. Това са наистина автентични редки и изключително ценни издания, които са богатство за нашата библиотека”, сподели Момчил Шивачев. “Провеждали сме през годините проучвателни акции с неоценимата помощ на акад. Иван Радев, проф. Марин Ковачев, проф. Ангел Давидов, те са ни помагали за откриването на старопечатните книги”, заяви зам.-директорът на РНБ “П. Р. Славейков” д-р Иван Александров.
Първите гости на изложбата бяха децата от 2 а клас на ОУ “Д-р Петър Берон” в Дебелец. “По повод на празника решихме да поздравим библиотечните работници. Децата досега са посещавали само библиотеката в Дебелец, която е по-малка, искахме да дойдат в РНБ “П. Р. Славейков” и да видят уникални издания”, споделиха класният ръководител Габриела Колева и колежката ѝ Катя Цвяткова. Домакините показаха на децата библиотеката и читалнята. Показаха им и фототипни издания на Рибния буквар на Петър Берон и на тефтерчето на Васил Левски.
“Децата да могат да видят разликата от една стара книга и съвременната книга. Някои са обвити с кожа, някои са с приписки, някои от тях са с автографи. Наясно сме, че тематично те не са за деца, но много от тях събудиха интереса им с вида си”, заяви Анастасия Радева. Освен редките книги, за малчуганите библиотеката извади и колекции от стари фотографии, значки, пощенски пликове и картички.
Още по-голям интерес предизвикаха малките книжки от по няколко сантиметра, буквално колкото кибрит, а дори и по-малки. Сред заглавията бяха “Затворено сърненце” на Младен Исаев, “Зайчо Зайкин”, “Умното кученце” и др. Децата рецитираха стихотворения, посветени на 24 май и на светите братя Кирил и Методий и подариха на библиотеката оцветени от тях картички за празника. Домакините на свой ред пък им дариха книги.
Показаните за празника старинни книги са подбрани като възраст, външен вид и изработка. “Вадим ги за по-специални случаи, за да се види какво притежава библиотеката. Но ако някой читател дойде и специално потърси някоя от тях, те могат да се ползват”, уточни Момчил Шивачев. Трудно е да се каже кое е най-старото издание в библиотеката, но тя притежава ръкописи още от 17-18 век. Общият фонд на РНБ “П. Р. Славейков” е около 600 000 тома.
Значителна част от книгите във великотърновската библиотека се набавят и от дарения. Най-последното бе по повод на днешния празник – излезлият току-що в изд. “Скорпио” “Нов руско-български и българо-руски речник”. Автор на уникалното издание, което е в обем 900 страници, е покойната вече преподавателка по руски език от Великотърновския университет Надка Ангелова, като екземпляри от него бяха дарени на библиотеката от нейните близки.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново