Цените на жилищата стигнаха до 1900 евро за кв.метър

Публикувано на ср, 10 ян. 2024
8653 четения

Ново поскъпване не се очаква, прогнозират брокери

“Успокояване” на цените на жилищата във Велико Търново през следващите месеци прогнозират брокерите на недвижими имоти. Няма да има поскъпване и ще се забавят темповете на сделките.
В последните две години имаше рязък скок на цените на имотите. В момента всички строители в областния град продават на цени от 950 евро нагоре за квадратен метър. Искат се дори цени от 1100-1200 евро, и то на “зелено”, в процес на строителство. За готовите жилища с акт 16, но недовършени вътрешно, цените варират между 1400 и 1600 евро на кв.м, а за напълно завършените имоти цените стигат дори 1800-1900 евро.
“Очертава се по-тих пазар по моя преценка, въпреки че има прогнози и в двете крайности. Това е продиктувано от няколко фактора – бързото нарастване на цените в последните години и все още недостатъчно повишената покупателна способност на хората. Вдигането на заплатите от т.г. повлиява добре, но то ще наваксва стари разлики от поскъпването на цените. Очаква се повишаване на лихвените проценти, което пак ще забави и финансирането, и кредитирането. А това ще забави и темповете на строителство и на движение на пазара”, казва Калоян Ганев – управител на “Сентчъри Хоумс”. Той обаче уточнява, че не се очаква и поевтиняване, а просто ще се продават имоти, които са на реалните пазарни цени спрямо качеството на дадено жилище и локацията му.
Допреди две години във В. Търново хубав апартамент с две спални струваше между 80 000 и 100 000 евро. В момента същият имот е вече 150-160 000 евро. Хората вече извадиха спестяванията си покрай инфлацията, за да ги инвестират в нещо. Кредитите все още са на ниски нива, но очакванията са до средата на годината да стигнат средноевропейските равнища от 4.5 до 5 %. До момента хората плащаха на ниската лихва, а с повишаването им с 3 %, примерно на кредит от 150 000 лв. ще е още 4000 лв. годишно или по 350 лв. месечно. Ако заплатата на човек не е индексирана поне с толкова, значи това повишаване на лихвите ще го затрудни.
В областния град пазарът на жилища е пообран, няма голямо предлагане. Единственото предлагане е от жилищата, които са в процес на строеж от няколкото големи строители – на “Картала”, на “Мармарлийска”… Голяма част от имотите са закупени с инвестиционна цел, за да се препродадат, така че те са по-скоро като вид спестовност на хората. Според Калоян Ганев по принцип в София се строи по-качествено, тук също има строители, които се опитват, но със сигурност строителството в момента е по-добро отпреди десет години. А и изискванията на хората стават все по-големи.
Иначе за качествените имоти купувачи има, а търсенето на хубави селски къщи по традиция винаги е високо. Нова извънградска къща в отлично състояние вече трудно може да се намери под 150-170 000 евро.
“Отварянето на Бизнес центъра също ще раздвижи пазара във В. Търново. Доста фирми ще влязат в него и ще освободят офис площи. Отварянето му е много добро начинание, защото ще раздвижи и самия бизнес.
Няма голямо предлагане на пазара, последното тримесечие бе доста затихнало, така че бъдещето ще покаже какво предстои. Ново строителство се продава на средно 1000 евро, а завършени жилища – около 1500-1600 евро. Очаквам цените да се запазят и занапред в този диапазон, защото досегашното вдигане бе спекулативно, хората се “поотръскаха” откъм събрани пари и сега отново трябва да възстановяват покупателната си способност”, коментира Калоян Ганев.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново