Цанка Маринова сбъдва детската си мечта и вече четири десетилетия работи като учител

Публикувано на вт, 14 Ное. 2023
891 четения

Цанка Маринова е родена и израсла във В. Търново. В продължение на дълги години тя е начален учител в СУ “Емилиян Станев” в старата столица. Маринова споделя, че е сбъднала детската си мечта, защото още от съвсем крехка възраст иска да се занимава точно с това. Желанието ѝ първоначално е породено от любовта към учителката и в детската градина, а най-яркият ѝ спомен от нея и до днес остава плисираната ѝ пола, която омагьосва малкото дете.
“Когато ни нареждаше в полукръг, тя винаги сядаше по средата, разстилаше полата си настрани и започваше да ни разказва най-различни интересни неща”, връща се назад във времето порасналото момиченце, което си спомня и аромата на детската градина, ухаеща на филийки, уют и топлина. Не по-малка роля за това, Цанка да иска да стане учител, изиграва и леля ѝ, която също е педагог и неведнъж я взема в класната си стая при нейните ученици. “В ученическите ми години аз вече бях убедена, че искам да съм учител и това никога не се промени”, казва Маринова.
След завършване на университета, младата педагожка е разпределена в Елена, а после работи в Дебелец и В. Търново. Печели национален конкурс на МОН за училища зад граница, който я отвежда за период от 10 години в БУСЕУ “Христо Ботев” в Будапеща, а след това започва да изгражда Българско училище за роден език.
“Смея да твърдя, че съм практически организатор на това училище, което и сега продължава да съществува. Когато си тръгнах, оставих на школото 55 деца, буквар и тетрадка, създадени от мен, които и до днес ползват”, разказва Маринова, която и след завръщането си в България продължава да пише учебници и учебни помагала. Нейни са “Азбука на правилата”, “Вълшебно ключе” и др.
След като печели конкурса “Учител на годината” през 2021 г., великотърновката става носител на най-престижната награда на МОН – “Неофит Рилски”, а тази година е отличена в категорията “Нестандартен учител” на друг национален конкурс. Защитила е и научна степен доктор.
В момента Маринова е класен ръководител на четвъртокласници и винаги с голямо желание изпълнява с тях и различни извънкласни дейности. На 22 септември тя и учениците ѝ участват в предаване по Нова телевизия, тъй като с децата и родителите създават макети на исторически паметници. След едно нейно посещение в Двора на кирилицата в Плиска, с последния ѝ випуск първокласници и техните родители, правят еднометрови букви от картон, украсени с шевици. Миналата година в Деня на будителите Маринова и учениците ѝ, заедно с други третокласници, преписват “История славянобългарска”. Сега предстои подготовка на едно грандиозно коледно тържество-приказка.
Неотдавна Маринова организира и празник, озаглавен “Да бъдеш учител”, който прави като подарък за самата себе си. Тя събира своите пораснали ученици от Елена, Дебелец и В. Търново в СУ “Емилиян Станев” и срещата е изключително вълнуваща за всички.
“Винаги съм се чувствала най-добре сред децата и нищо друго, освен учителската професия, не ме е съблазнявало през целия ми живот. Най-удовлетворена се чувствам, когато виждам блясъка в детските очи”, споделя Маринова, според която работата с деца от 1 до 4 клас е най-приятна. “Те са осъзнати, искрени и благодарни. При тях осезаемо се вижда напредъкът, който постигаме заедно”, посочва тя.
Сегашните деца са много по-неспокойни и нетърпеливи от тези преди 40 години, смята дългогодишната учителка и отдава това на динамичното ежедневие, в което живеем. Според нея най-важното за един учител, с което може да грабне вниманието на такива ученици, е личният пример и усмивката. Ако той умее да ги организира и да ги води в правилната посока, като им посочи ясни правила, би успял и да ги учи. Затова тя си има и своите трикове, сред които специални стихчета, създадени от нея, и вълшебно звънче, които безотказно ѝ помагат в трудни моменти.
Години, след завръщането си от Будапеща, Маринова е сигурна, че продължава да учи и децата там, защото те все още използват учебниците, създадени от нея. Във всяко кътче на България също има ученици, които учат по нейните помагала и по този начин косвено тя е учител и на всички тях.
“В учебниците и учебните помагала, които съм направила, аз съм показала детското в себе си, което съм запазила и до днес. От друга страна децата ме подмладяват, те ме карат да се усмихвам повече, така че връзката е полезна и за двете страни”, споделя Маринова.
Извън училище любимите занимания на учителката са пеенето на народни песни, писането на стихове, които има намерение някой ден да издаде в стихосбирка, шиенето на шевна машина и най-вече многото пътувания. Посетила е почти всички европейски страни и е обиколила цяла България. Привлича я най-вече природата, която е в състояние да съзерцава с часове и да се наслаждава на тишината. Обича повече Балкана пред морето, въпреки че всяко лято не пропуска и него, за да се зареди със слънчева светлина, която да занесе при учениците си в първия учебен ден на поредната учебна година.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново