Трима великотърновски творци със съвместна изложба в София

Публикувано на ср, 29 Ное. 2023
255 четения

Трима великотърновски творци откриха съвместната си изложба “Съзвучия II” в София при голям интерес от страна на столичната публика. Те изложиха творбите си в Националния етнографски музей – БАН, където ще останат до 12 декември.
Дърво, шевица и ажур могат да видят посетителите на втората съвместна изложба на Евгени Пенчев, Мила Милчева и Миглена Чаталова. Майсторите гостуват по покана на Националния етнографски музей в София и представят около 30 пана с дърворезба и бродерия, над 15 ефирни и пъстри тъкани шалове и над 10 тъкани черги.
Припомняме, че първата им изложба “Съзвучия” беше организирана през септември 2022 г. във В. Търново и се превърна в едно от най-посещаваните събития за годината в Изложбени зали “Рафаел Михайлов”. Идеята на тримата автори е със своите творби да покажат как автентичните занаяти – дърворезбата, бродерията и тъкането, могат да се превърнат в неизчерпаем източник за нови идеи, кореспондиращи със съвремието ни, и как старите похвати, мотиви и символи заживяват нов живот и дават душа на предмети, аксесоари и украшения, хармонично свързани със съвременния бит и култура.
Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново