Три скулптури на лъв са поставяни на входа на “Царевец”

Публикувано на ср, 21 Сеп. 2016
1088 четения

От дълбока древност лъвът олицетворява сила и власт. В народната ни митология той е символ на благородство и спокойствие, на благоразумие и справедливост. Затова присъства и в официалната култура на българите. Неговият образ е приет като символ на българската държавна мощ. Изобразен е на герба ни. Паричната ни единица се нарича лев, което е старинна форма на думата “лъв”. И не случайно той е съхранен в народностната ни символика през всички превратности на историята.
Може би точно по тази причина един от трайните паметници, посветени на крупния държавен акт – обявяването на Независимостта на България на 22.09.1908 г. във Велико Търново е лъвът, поставен на входа на средновековната крепост “Царевец”. Този паметен знак има много интересна история.
Избирането на В. Търново за място, в което да се извърши съдбовният държавен акт, не е случайно. В спомените на Александър Малинов четем: “Е, господин Малинов, най-после дългоочакваният ден от Вас и мен, от целия български народ дойде. Решението, което взехме в Карпатите, време е да турим в изпълнение. Намислил съм това да сторим във В. Търново, старата столица на българските царе”.
Активна е подготовката на търновци за голямото събитие. Градът е празнично украсен. Всяка къща е обкичена с венци и цветя, от балконите са спуснати шаренотъкани черги, килими, навсякъде се веят трицветни национални знамена. С особена празничност сияят църквата “Св. 40 мъченици”, крепостта “Царевец” и Общината. Впечатляваща е П-образната красива арка, поставена на Царевец върху четири пилона, покрита с много гирлянди от зеленина и малки знаменца, придаващи ѝ особено тържествен вид.
По повод 10-ата годишнина от обявяването на Независимостта през 1918 г. се поставя първият траен паметник – скулптура на лъв. Застанал е величествено от лявата страна на първата порта на Царевец. Повдигнал е левият си крак, с който придържа пред себе си отбранителен щит. Поставен е върху постамент от дялани каменни блокове, на които от четирите страни са изписани години, свързани с важни събития от българската история. На челната, северна страна е годината на освобождението на Търново в резултат на Руско-турската освободителна война 1877 г., на юг са годините 1186 (братята Асен и Петър започват борба за възстановяване на Българското царство) и 1393 (превземането на Търново и падане на българското царство и националната църква под османско владичество). На запад – 1230 г. (известната битка при Клокотница, водена от цар Иван Асен II и войската на епирския владетел Теодор Комнин), и 1398 (окончателното падане на България под турско владичество). От източната страна е годината на издигане на паметника 1918 г. Съвпада и с възшествието на престола на цар Борис III.
Първата скулптурна фигура на лъв на входа на Царевец е по проект на една светла личност в историята на старата столица. Това е роденият тук на 16 октомври 1866 г. талантлив художник Димитър Багрилов. Има изключителни заслуги като творец, общественик и дарител. С неговото име се свързва проектът и изработването на първия герб на старата столица. Тази фигура на лъв е изработена от цимент или както я нарича авторът на съвременната скулптура на Царевец проф. Ненко Маров – “бетоненият лъв”. Вероятно този материал с годините е довел до лошото му физическо състояние и е премахнат през 1935 г.
През 1936 г. на същия постамент е поставена втората скулптура на същия лъв, но е изработена от бял арбанашки камък. Според разкази и спомени на старостоличани и жители на село Арбанаси проектът на Димитър Багрилов е осъществен от италианския каменоделец Пиетро Сакетти. Той е потомък на една от трите заселили се в Арбанаси през средата на XIX в. италиански фамилии (Сакетти, Моруци и Мосутти). Те са каменоделци от района на Флоренция и пристигат за да разработват кариерите в околността. Оставят трайни следи в историята на В. Търново и Арбанаси. Пак по сведения на очевидци, Сакетти изчуква лъвската фигура на т.н. Каменарска чешма край Арбанаси, която съществува и днес, и споделя, че в процеса на изработката му излиза каменна жила, която би пропукала впоследствие скулптурната фигура, и затова започва отново с друг каменен къс. А според местните хора този неуспешен опит е запазен и до днес. Личи много добре изчуканият постамент и върху него част от торса на огромния лъв. Дали е точно така, не може да се установи засега, но е факт, че съществува в близост до Каменарската чешма.
Не може да се потвърди и годината, в която втората оригинална лъвска фигура на Царевец изчезва. Има разминаване в годината на премахване на паметния знак според историците изследователи на местата и паметниците, посветени на Независимостта – Тодорка Драганова, Тянка Минчева, Кина Панайотова и др. Но всички потвърждават факта, че това се случва след 9 септември 1944 г.
По повод 90-ата годишнина от обявяване на крупния държавно-политически акт в старата столица отново е възстановена скулптурната фигура на лъв, на същото място на входа на крепостта Царевец. Дело е на проф. Ненко Маров, преподавател във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, в съавторство с неговите студенти по това време Владимир Памихов, Диан Кьосемарлиев и Гюнай Алиев. Тежи 3,5 т и е висок 165 см. Той е с 30 см по-висок от своя прототип. Работен е по 15 запазени снимки на първия бетонен лъв. Настоящият е изработен от бял врачански пясъчник, изваден от кариерата край село Царевец. Платен е от щедри спонсори. Проф. Маров твърди, че камъкът е мек и с времето става все по-здрав, защото се калцира.
Последната скулптурна фигура на лъв на входа на Царевец е поставена на 17 септември 1998 г. На този ден паметният знак триумфално минава по главната улица на Велико Търново, натоварен на камион от Факултета по изобразително изкуство до входа на Царевец, където е монтиран. Официално е открит на 22 септември 1998 г. от тогавашния председател на Народното събрание Йордан Соколов. Проф. Ненко Маров с гордост заявява, че най-значителния декоративен монумент в неговото творчество е “Лъвът” на входа на Царевец.
Катя Митова-ГАНЕВА, Регионален исторически музей
сн. Даниел ЙОРДАНОВ и архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново