Три електробуса пристигнаха във В. Търново, тръгват най-рано есента

Публикувано на вт, 11 май 2021
2078 четения

Трите електробуса, които ще пътуват по новата туристическа линия № 100, пристигнаха във В. Търново. Возилата са доставени от консорциума “Екселор – Алфа”, в който участват “Екселор Холдинг Груп” ЕООД и китайският им партньор “Jiangsu Alfa Bus Co.” Ltd. Дружеството беше избрано чрез обществена поръчка, възложена от общинското дружество “Организация на движението, паркинги и гаражи”. Предложената от консорциума обща цена за изпълнение е в размер на 1,6 млн. лв. без ДДС, а според техническите спецификации електробусите трябва да гарантират пробег с едно зареждане от минимум 250 км в условията на трафик.
Според договора българското дружество отговаря за подготовката на офертното предложение, издаването на тръжни гаранции, счетоводството и дейностите по доставка, поддръжка и сервизиране в периода на гаранцията. От своя страна китайската компания беше ангажирана с производството, доставката и пускането в експлоатация на трите градски автобуса, чиито капацитет е до 60 пътници (общо стоящи и седнали).
Началната точка на линия № 100 е бившето Сержантското училище, където предстои да бъде изграден буферен паркинг и ще бъде разположена зарядната станция. Електробусите ще преминават покрай пл. “Велчова завера”, музей “Възраждане и Учредително събрание”, Археологическия музей, пл. “Цар Асен I”, Царевец, църквата “Св. 40 мъченици” и ще стигат до другия буферен паркинг “Френхисар”. Заложеният предварителен маршрут, който бе одобрен миналата година от Великотърновския общински съвет, вероятно ще бъде оптимизиран, уточниха от местната администрация.
Преди електробусите да тръгнат по улиците на града трябва да бъдат изградени двата буферни паркинга, предвижда се също монтиране на електронни табла на част от автобусните спирки и изграждане на контролен център със система за позициониране на превозните средства на градския транспорт.
В момента текат съгласувателните процедури, свързани с изграждането на двата паркинга, а строителните дейности се очаква да започнат през лятото, уточни инж. Динко Кечев, директор на строителната дирекция в Общината. Паркингът на Сержантското училище е възложен на фирма “Мистрал 7”, а този на Френхисар ще бъде направен от “Пътни строежи – Велико Търново”.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново