Трети поред Празник на еленския бут събира ценителите на вкусния деликатес в Елена

Публикувано на пн, 20 окт. 2014
656 четения

За трета поредна година на 25 октомври град Елена подготвя Празник на еленския бут. Както в предишните издания на проявата, така и в тази събитието ще бъде в централната част на града.
По стара еленска традиция, когато дойде есента и къщната работа е привършена – зазимено е ралото, подредени са дървата, направено е виното, прибрана е реколтата, а първият сняг не е далеч, тогава всички се събират на празник. Развързват се кесии, канят се гости от близо и далеч, за да се почерпят и да се позабавляват всички заедно. Масите се отрупват с традиционни ястия, характерни за региона, а кулинарните изкушения еленски бут и рибица, придават колорит на събитието.
Както е известно, специфичният климат в района на град Елена е подходящ за приготвяне на сухи деликатеси. Свинският бут и рибиците се осоляват добре, престояват известно време с подправки и след това в продължение на месеци се сушат, докато станат онези познати деликатеси, на които никой не може да устои.
Тази година организаторите от Община Елена, Местен съвет по туризъм и Ротари клуб са подготвили още по-интересна програма за празника. На градския пазар ще бъде разположена сцена, на която ще тече забавна програма от 12:00 до 20:00 часа. Водещи на забавата ще бъдат Красимир Радков и Стефка Петрова, които ще придадат на празника чар и колорит. Тук на пазара ще бъдат разположени касапският кът и трапът за пърлене на прасето, на които местните майстори от 10:30 часа ще демонстрират уменията си пред всички желаещи да се научат на занаят – начинът по който се отделят свинските бутове и рибици. Стопанинът и стопанката ще пресъздадат традицията на празника, а по-късно заедно с гостите ще опитат от касапското мезе. В специално обособена зона майтор-готвачът Иван Звездев ще покаже как се приготвят свински специалитети, както и всички тънкости около предварителната и топлинната обработка на свинско месо. Отново на пазара, разположени между сцената и трапът за пърлене на прасето, са разположени търговските обекти. В кокетните дървени къщички ще се продават местни еленски деликатеси – еленски бут, еленска рибица, еленска наденица, суджук и млечни продукти.
За първи път Елена “хвърля ръкавицата” на градове с кулинарни празници. Ще бъде уреден кът, своеобразна изложба на пъстри гозби от различни региони на България. Представители от други градове ще покажат своите традиционни ястия.
Новото през тази година на Празника на еленския бут е търговската част, която предвид големия интерес през изминалите 2 години е разширена и изнесена на площад “Иларион Макариополски”.
За втора поредна година е предвидено състезание, което ще срещне най-силните мъже на празника. Състезанието за най-як балканджия трябва да определи кой от юнаците е с най-големи мускули, като изправи участниците един срещу друг в различни силови дисциплини. Победителите ще получат награди.
Тази година детския кът ще бъде разположен в лятното кино. Там малки и пораснали ще участват в различни забавни игри, а всички заедно ще опитат да поставят рекорд за най-дълга рисунка.
Забавна програма с участието на изпълнителката Нелина и фолклорен ансамбъл “Сливен” ще се погрижи за доброто настроение на всички в късните часове на празника. Това обаче съвсем не е всичко, което организаторите са подготвили. За да се докоснете до тези и още прекрасни изкушения и за да изживеете приятни мигове, заповядайте в град Елена на 25 октомври и се насладете на третия по ред Празник на еленския бут.
Пресцентър община Елена

loading...
Пътни строежи - Велико Търново