“Трабант фест“ става международен, идват возила и от Румъния и Турция

Публикувано на вт, 6 февр. 2024
1446 четения

Популярният “Трабант фест”, който през март всяка година събира стотици източногермански возила в старата столица, вече става международна проява, съобщи неговият главен организатор доц. Милен Михов.
“За първи път към името “Трабант фест” добавяме “международен”. Той на практика е с международно участие от много време, но сега вече и официално. Очакваме много гости от Румъния, м.г. оттам дойдоха около 50 трабанта, и сега обсъждат в техните форуми участието си. За първи път очакваме и две трабантчета от Турция, това са български изселници от Бурса. Имат си там и сервиз, през 2020 г. бяха решили да идват, но пандемията осуети това”, сподели доц. Михов.
13-ото издание на култовото шествие на соцвозилата ще бъде на 16 март (събота). Отново над сто трабанта очакват организаторите на традиционния фест. Домакините от Ретро клуб “Трабант – Велико Търново” дори се надяват да бъде достигнат рекордът по участници отпреди няколко години, когато по улиците на старата столица пърпориха 148 трабанта.
По традиция идват возила от всички краища на страната, от съседна Румъния, а вече и от Турция. От няколко години към трабантите се присъединяват и други марки, идват и москвичи, волги, жигулита…
Фестът започва с традиционната регистрация на участниците на централния вход на парк “Марно поле”, а после е изложението на всички коли пред сградата на общината. По обяд започва традиционното дефиле по улиците на старата столица, което м.г. стигна чак до паркинга под Царевец, където бе възобновената надпревара по майсторско кормуване, както и награждаването. Всички прояви се запазват, отново ще имаме и майсторско кормуване, потвърди доц. Михов.
“Трабант фест” имаше прекъсване само за две години през 2020 и 2021 г. заради ковид пандемията. Включен е в националния календар на проявите за ретро автомобили. Община Велико Търново винаги е съорганизатор, очаква се отново фестът да бъде включен в културния ѝ календар. Традиционно той е част от проявите за 22 март – официалния празник на Велико Търново.
Организаторите от местния клуб канят великотърновци и гости на града на забавлението. “Трабант фестът” в старата столица по традиция е първият за годината сред подобни фестивали в страната. Затова и тук обикновено се събират най-много участници и публика. Освен награди в различни атрактивни категории за всеки участник ще има грамота, осигурен кетъринг и специален стикер, че автомобилът му е участвал в “Трабант феста”.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново