Тонове жито гние по нивите, зеленчуците също са съсипани

Публикувано на ср, 11 Юли 2018
1263 четения

След 22 юли настъпва истинското лято

Тонове жито гние по нивите заради дъждовете в областта, на много места пшеницата е покълнала и подгизнала, съобщи Румен Тодоранов, председател на Регионалния фермерски съюз в Павликени. Качеството на зърното е много лошо и ще бъде голяма загуба за производителите, за които жътвата не е приключила. А има и такива, които още не са започнали да прибират пшеницата. Който успя да складира реколтата преди дъждовете, има качествено жито. При останалите вероятно покълналата пшеница ще се използва за фураж. Сега земеделските стопани чакат да изсъхне почвата, за да влязат в нивите. Сериозният проблем обаче е, че се появиха болести като фунги и плесени по житото, класовете са полегнали и ще бъде необходимо повече гориво за прибиране на останалата реколта. В случая качеството на това зърно е с доста влошено, коментира Тодоранов. По думите му от засетите близо 600 000 дка с пшеница в областта на места от 3 до 30 % е пропадналото зърно. Но въпреки съсипаната жътва, не се очертава проблем със зърнения баланс на страната, тъй като много арендатори прибраха пшеницата преди валежите.
Според Тодоранов се очакват изкупни цени на житото от 280 лв. за тон. И сигурно ще минат 300 лв., прогнозира регионалният шеф. Що се отнася до царевицата и слънчогледа, за които жътвата е наесен, то и те са уязвими от валежите. Ще падне маслеността при слънчогледа, а и болести се задават при тези пролетни култури.
Прасковите и кайсиите вече започнаха да гният, появи се и струпясване по листата и плодовете, реколтата е компрометирана, каза Димитър Стоянов, шеф на отдела по растителна защита при БАБХ във Велико Търново. При гроздето има мана, а най-потърпевши са десертните сортове, подчерта агрономът. Освен това поради валежите не може да се пръска, а после вече е късно.
Мана е нападнала още и зеленчуците, доматите и картофите гният. Болестта може само за 24 часа да унищожи десетки растения. Проблемът е, че при картофите се появи и черното гниене, земята е преовлажнена и корените се задушават. Така че много работа ще имат това лято специалистите по растителна защита, каза Стоянов.
А според шефа на хидрометеорологичната обсерватория Петър Станков във Велико Търново само за последните три дни – от 7 да 9 юли, в областта са паднали толкова много дъждове, че те превишават двойно нормата за целия месец. А тя е между 50 и 75 л на кв.м. Особено дъждовни са били районите в Кесарево, Крушето, Караисен, Камен и др. Освен това на много места в областта са паднали валежи над 30-40 л на кв.м. Според Станков юли се оказва изключително дъждовен месец, но се очаква след дата 22-ри да бъде истинско лято, успокои шефът на обсерваторията.
Вася ТЕРЗИЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново