Тираджии излизат на протест във В. Търново

Публикувано на чт, 17 май 2018
456 четения

Около 30 ТИР-а се очаква да излязат на мирен протест във Велико Търново срещу новите правила за превозвачите в Европа, който заплашва да доведе до масов фалит на българските фирми. В 9,00 ч. сутринта тежкотоварните камиони ще се съберат на паркинга пред РИОСВ на главния път София – Варна. Освен от старата столица се чакат шофьори от Габрово и Севлиево, които да изразят недоволството си срещу готвените промени. По този начин те ще се присъединят към националния протест, който ще се проведе днес в София. Датата 17 май не е избрана случайно. Днес у нас пристигат европейските лидери заради срещата за Западните Балкани.
Според готвените от Брюксел промени от момента, в който камионите напуснат българската граница, започва да тече 3-седмичен срок. След изтичането му шофьорите трябва да се приберат на родна земя, за да си починат. Забранява се също спането в кабините, вместо това трябва да нощуват в хотели. Сред новостите на проекта “Макрон” са командировачните за престой между 3 и 7 дни, които ще се плащат по местното законодателство на всяка държава.
“Напрежението в бранша е голямо, тъй като промените целят да ни ликвидират и превозите в Западна Европа да се извършват само от техни фирми. Ако мирният протест не даде резултат, сме готови на ефективни действия, включително и да блокираме работата на предприятията и фирмите с чуждестранен капитал”, заяви Светлин Тананеев, регионален представител на Съюза на международните превозвачи във В. Търново.
На 11 май парламентът единодушно прие решение по повод предлагания пакет за мобилност на Европейската комисия. С него депутатите задължават Министерския съвет да подкрепи исканията на българските превозвачи и да защити интересите им. Министърът на транспорта Ивайло Московски дори заяви, че ще напусне председателското място на Съвет на министрите, ако трябва да внесе текстове, които са в разрез с интересите на българските компании. За това превозвачите се надяват гласът им да бъде чут и промените да не бъдат приети.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново