Читалищни дейци от Община В. Търново участваха в семинар в Широка лъка

Публикувано на пт, 19 окт. 2018
448 четения

Семинар на тема „Привличане на младите в читалищната дейност” организира
Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” към Община Велико Търново съвместно с НЧ ”Просвета-1922” в Момин сбор. Председатели и секретари от читалищата в Общината посетиха родопското селце Широка лъка, в което се съхраняват българските фолклорни традиции и обичаи. Действащото читалище „Екзарх Стефан” от момента на създаването си до ден днешен продължава, да бъде център на духовност, култура и просвета в селото. Към него функционират кукерски и гайдарски състав, вокално-танцова група и детски състав.
По време на семинара възпитаници на Национално училище за фолклорни изкуства „Широка лъка” се включиха със спектакъл пред търновските гости. Директорката Стоянка Тенова запозна присъстващите с учебния процес, дейността и изявите на възпитаниците на училището, които се изявяват както в страната, така и в чужбина.
Целта на срещата бе презентирането на читалищната дейност пред младите изпълнители и привличане на интереса им към тези културни средища. По време на срещата бяха поднесени поздравления от името на кмета на Община В. Търново г-н Даниел Панов. От негово име и от името на Общината бяха връчени ценни книги на историческа тематика за библиотеките на музикалното училище и читалището в Широка лъка. На сцената на музикалното училище се изявиха и търновски представители, които поднесоха своите изпълнения към всички, участвали в организирането и провеждането на срещата.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново