Читалище “Надежда” все още чака средства за най-големия си ремонт

Публикувано на чт, 9 Ное. 2023
122 четения

Напълно са завършени ремонтните дейности на покрива на течащия в момента авариен ремонт на НЧ “Надежда”. Подменени са керемидите и хидроизолацията, остава да се довършат части от отводняването с водосточни тръби. Извършва се фасаден ремонт на сградата на библиотеката, а след това ще бъде направен такъв и на фасадата на театралния салон. При добри метеорологични условия се очаква до декември да бъдат приключени ремонтно-възстановителните работи, зададени по съгласувания с Министерството на културата проект, посочи арх. Донка Колева, председател на читалищното настоятелство. Отпуснатата сума за ремонта 435 хил. лв., която след проведен конкурс при избора на фирма-изпълнител е намалена. Парите са осигурени от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерския съвет. Ако бъдат направени икономии, неусвоените средства ще бъдат върнати.
Най-големият проблем, който все още стои на дневен ред пред читалището, е театралната сцена, която преди повече от 10 години се самосрути. За ремонта има изготвени проекти и издадено строително разрешение, а НЧ “Надежда” в две поредни години кандидатства пред Министерството на културата за финансиране изграждането на тази сцена и нейното оборудване, тъй като сумата не е по силите на културната институция в старата столица. Самата сграда е и паметник от национално значение. “Ако се обърнем към историята на читалището, ще видим, че то винаги е разчитало на средства от дарители”, припомни арх. Колева. 50 златни наполеона като начало за изграждането му е дал княз Александър Батенберг, Стефан Стамболов отпуска 50 хил. лв. и още два пъти по 2 хил. лв. Парични дарения прави и княз Фердинанд. Сключен е заем с Народна банка, а гаранти стават Стефан Стамболов, Киро Тулешков и Димитър Атанасов. Събирани са средства от учителски фондове и много българи, работили в чужбина, или по-заможни хора. “Тези проблеми, които имаме сега, всъщност са имали и нашите предшественици, защото Читалищното настоятелство винаги е търсило средства за поддържане и изграждане на тази културна база”, добави арх. Колева.
Около 2 млн. лв. бяха необходими за ремонт на театралната сцена на читалище “Надежда” през 2019 г., припомни арх. Колева, но уточни, че към днешна дата тази сума е неактуална. Проектът за реставрацията е изготвен отдавна, а преди години читалището кандидатства за финансиране пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството, но без успех. След това с финансирането от Министерство на културата е направена актуализация на проекта за сцената на читалищния салон, който включва архитектура, конструкции, съпътстващи проекти за инсталации и пожарна безопасност. Документацията е изготвена и готова за кандидатстване по различни програми.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново